La pandèmia del coronavirus ha estat un “parèntesi” i ara el govern espanyol començarà a reprendre els seus compromisos d’investidura. Així ho ha descrit la seva portaveu, María Jesús Montero, que ha reiterat que no tenen cap problema per reunir la taula de diàleg amb la Generalitat durant la segona quinzena de juliol, passades les eleccions basques i gallegues. Malgrat que alguns integrants de l’executiu han apostat per a postposar fins després d’unes hipotètiques eleccions catalanes, Montero ha deixat la pilota a la teulada del Govern: “El president Torra haurà de decidir si vol reunir-la durant el mes de juliol”. Posteriorment, la vicepresidenta Carmen Calvo els ha instat a proposar una data.

Durant les últimes hores, el mateix Pedro Sánchez ha obert la porta a deixar passar les eleccions catalanes, que ni tan sols tenen data a l'espera del que decideixi el president Torra, per tornar a asseure’s. “Volem que sigui aquest juliol, però veig un context difícil a Catalunya, ja que s'està generant una situació clarament preelectoral”, assegurava el president del govern espanyol en una entrevista a La Vanguardia aquest diumenge. Aquest dilluns el ministre de Consum, Alberto Garzón, insistia en la mateixa idea, escudant-se en el clima preelectoral.

Però La Moncloa diu ara que no hi ha “cap inconvenient”. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimarts, María Jesús Montero ha insistit que “el govern manté el seu full de ruta”, que ara ha tingut “un parèntesi” durant la pandèmia. En aquest sentit, ha assenyalat que “el retorn a la nova normalitat permet reprendre assumptes”. La dirigent socialista ha deixat clar que “el president del govern va anunciar que no tindria inconvenient a reunir-se al llarg del mes de juliol” si es posen d’acord els dos gabinets per buscar una data.

Fonts de l'executiu posen en dubte la "voluntat política" del president Torra. "Fins a la data semblava que no volia", expressen sorpresos, subratllant les diferències públiques i notòries entre JxCat i ERC. Posen el focus en suposades declaracions contradictòries del president de la Generalitat: "Ha dit una cosa i l'altra".

A l’altra banda el govern espanyol hi té a Ciutadans, reclamant que desactivi la taula de negociació amb la Generalitat si vol retenir el suport dels seus deu diputats. Davant d’aquest reclam dels seus nous socis, la portaveu de l’executiu ha reiterat que “no és el moment de vetos creuats”, i ha demanat “aparcar les diferències ideològiques” i separar els pressupostos de l’Estat d’altres qüestions, com el diàleg amb Catalunya. Ha aprofitat per reclamar “a la totalitat de formacions, inclòs el principal partit de l’oposició”, que entrin a negociar els pressupostos de l’Estat.

La dirigent socialista ha interpel·lat Pablo Casado perquè la seva formació s’involucri en la negociació dels comptes públics. “Espero que el PP no s’autoexclogui o posi línies vermelles”, ha assegurat Montero. “Aquests han de ser uns comptes que tinguin un ampli consens. Si no ho són ara, quan ho seran?”, ha preguntat la també ministra d’Hisenda.

La intenció de Montero és presentar els projecte de pressupostos després de l’estiu “en temps i forma”. Fonts de l’executiu assenyalen que no es volen deixar influir pel possible calendari electoral de Catalunya. No obstant això, admeten que si els números no surten, Montero “esgotarà les possibilitats” i estirarà els terminis.

"Pendents" del Govern

En declaracions posteriors, aquest dimarts a la tarda, la vicepresidenta Carmen Calvo ha assenyalat que estan "pendents" que el Govern proposi una data. "És veritat que el president Torra, no fa més de 10-12 dies va dir que no era el moment d'aquesta taula", ha assenyalat la dirigent socialista. "Ells són dos socis que se sentin en un govern. Estarem pendents de quan fan una proposta conjunta", ha afegit.