Què passa amb la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat aturada pel coronavirus? La Moncloa assegura que manté intactes els seus compromisos d’investidura, però que ara hi ha altres prioritats. Tot i que ja han posat data fins i tot a l’aixecament de la quarantena, el govern espanyol continua sense posar data a la següent reunió de governs. “En el moment que la situació sanitària estigui del tot controlada”, s’ha limitat a dir la portaveu Maria Jesús Montero. Ha tornat a rebutjar la figura d’un mediador, com li ha reclamat el president Puigdemont.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, i preguntada sobre si posaven data com demanava ERC, la portaveu espanyola ho ha esquivat. Ha deixat clar que “mantenen ferms els compromisos de la investidura”, però que s’han vist “interromputs” per la pandèmia, en la qual “tots els ministres hi tenen els cinc sentits posats”. Davant d’això, ha respost el mateix que les últimes setmanes: “En el moment que la situació sanitària estigui del tot controlada, continuarem amb la resta de tasques”.

Per altra banda, i davant la petició del president Puigdemont d’un mediador després del fiasco de l’acord amb Bildu, La Moncloa ho ha tornat a rebutjar. “Sempre hem dit que els millors relators són el conjunt dels ciutadans”, ha dit la dirigent socialista, que ha carregat contra el líder independentista. “Mai no ha concedit credibilitat al govern d’Espanya, no és cap novetat”, ha indicat.

En aquest context, la portaveu espanyola ha fet una crida a totes les formacions, incloses les independentistes, “donar un cop de mà” en la lluita contra la pandèmia. “M’agradaria escoltar de Puigdemont disponibilitat per protegir la salut dels catalans i no fer descansar una decisió que ha de ser col·lectiva”, ha contestat Montero.

La també ministra d’Hisenda ha subratllat que el diàleg és “fluid” i “permanent” amb les forces que van fer possible la investidura, des d’ERC i el PNB fins a Compromís i Més País. “Els nostres acords d’investidura estan realment vius”, ha insistit la dirigent socialista, subratllant que parla de tots els acords “que s’han firmat amb totes i cadascuna de les formacions”.

Negociació de caràcter sanitari

El govern espanyol continua mantenint la porta oberta a una sisena i última pròrroga de l’estat d’alarma, si les condicions així ho demanen. En aquest sentit, María Jesús Montero ha subratllat que aquestes hipotètiques negociacions es faran en base a elements estrictament sanitaris, “que tenen a veure amb la salut dels ciutadans". Es deixaran a una altra banda “altres debats que no tenen res a veure amb aquesta situació”. En tot cas, quan s’acosti la data per sol·licitar una nova pròrroga al Congrés, “sabrem si és un element imprescindible”. Si ho és, ha conclòs, “el govern d’Espanya ho sol·licitarà”.

Deu dies de dol

Finalment, com ja va anunciar Sánchez dissabte passat, el govern espanyol ha aprovat avui la declaració de deu dies de dol oficial per les gairebé 27.000 víctimes mortals que ha deixat la pandèmia. Serà el dol més llarg en democràcia, durant el qual les banderes dels edificis públics i dels vaixells de l’Armada espanyola onejaran a mig pal.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram