El Govern de Quim Torra posa en qüestió la voluntat real de l'executiu que encapçala Pedro Sánchez de tornar a posar en marxa les reunions de la taula de diàleg. Això no obstant, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha assegurat que des de la Generalitat no hi ha cap voluntat d'ajornar la trobada i que Torra té previst celebrar en els propers dies -aquesta setmana o la vinent- la reunió amb els partits i entitats independentistes per abordar la represa del diàleg.

"Des del Govern de Catalunya sempre hem dit que ens asseurem a la taula de diàleg. El que ho posa en risc en aquests moments no és el Govern de Catalunya sinó el govern de l'Estat espanyol, que ha de decidir si realment vol reprendre aquesta taula", ha reclamat la consellera durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu.

Ruben Moreno 2003El Govern, reunit al saló Daurat, com és habitual però amb una taula més gran que permet mantenir la distància / Ruben Moreno

Budó ha retret que primer l'executiu de Pedro Sánchez es va "escudar" en la convocatòria de les eleccions basques i gallegues i "ara en unes eleccions catalanes que no estan ni convocades", per la qual cosa ha emplaçat l'executiu espanyol a aclarir "si realment hi ha voluntat de convocar la taula de diàleg".

"Des del govern de Catalunya no hi ha cap intenció de dilatar aquesta trobada", ha reblat en ser interrogada sobre la possibilitat que la trobada se celebri aquest mes de juliol.

Rèplica a Colau

Budó també ha replicat a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que en una entrevista a Ràdio4-RNE ha retret que "Quim Torra no podrà liderar el diàleg perquè ignora a tots els catalans no independentistes". La consellera ha defensat la legitimitat del president des del moment en què va ser escollit pel Parlament i ha advertit que tampoc Colau representa tota la ciutat de Barcelona i no per això se li discuteix la legitimitat.

Així mateix ha recordat que els comuns també estan representants a la taula de diàleg a través d'Unidas Podemos, que forma part de l'executiu de Pedro Sánchez. "L'alcaldessa Colau està perfectament representada si hi ha qualsevol proposta per part dels comuns", ha reblat.

Auditoria Mossos

En ser interrogada sobre l'auditoria que ahir va fer públic el departament d'Interior sobre l'actuació dels Mossos en les protestes d'octubre posteriors a la sentència de l'1-O, Budó ha explicat que l'objectiu no era fer autocrítica sinó "avançar per veure de quina manera s'ha d'actuar perquè no es repeteixin certes actuacions". 

En aquest punt ha subratllat el fet que el departament d'Interior fa auditories davant determinades situacions i vetlla per la professionalitat del cos, mentre que el ministeri, davant de la mateixa situació, va respondre condecorant els agent del CNP i la Guàrda Civil implicats. "Jo voldria contraposar aquests dos models, mentre un fa auditories, l'altre condecora", ha reblat.