El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, preveu reconèixer l’estat palestí aquest semestre. El líder socialista s’ha mostrat, en una conversa informal amb periodistes, convençut que durant els pròxims mesos hi haurà una sèrie d’esdeveniments que aplanaran el camí a la comunitat internacional per sumar-se a la iniciativa, i que Espanya no es quedi sol en aquest reconeixement. No és el primer cop que el líder socialista es pronuncia d’aquesta manera sobre aquesta qüestió. Ja va manifestar que en aquesta legislatura caldria reconèixer l’estat palestí, després de defensar que l’única manera d’aconseguir la pau entre el poble palestí i l’israelià és que tots dos estats es reconeguin mútuament.

Segons explica l’agència EFE, present en la conversa informal amb els periodistes que acompanyen el president espanyol en la seva gira a Jordània, l’Aràbia Saudita i Qatar, Sánchez ha delimitat ara en quin moment té previst que això es produeixi. El passat 22 de març el cap de l’executiu espanyol va participar en una reunió a Brussel·les amb els seus homòlegs d'Irlanda (Leo Varadkar), Malta (Robert Abela) i Eslovènia (Robert Golob) en la qual van comprometre's a fer efectiu aquest reconeixement quan "pugui suposar una contribució positiva i les circumstàncies siguin les correctes". Al cap i a la fi, la decisió de Sánchez només cal que sigui adoptada pel seu Consell de Ministres. No necessita la llum verda del Congrés dels Diputats, tot i que ha assegurat en aquesta conversa que informarà sobre la qüestió al poder legislatiu.

Sánchez, sempre segons aquesta agència, creu que entre els mesos d’abril i juny hi haurà esdeveniments rellevants en l'escenari internacional sobre el conflicte entre Israel i Hamàs. Ha insistit que la pretensió és que el reconeixement no es faci de forma aïllada i que hi hagi un grup de països que assumeixin aquesta responsabilitat i que això ajudi a la resolució del conflicte. Així, està convençut de l'existència d'una massa crítica a Europa perquè uns quants socis comunitaris prenguin aquesta decisió. És més, ha recordat que dos dels primers ministres amb els quals es va reunir a Brussel·les fa deu dies, els de Malta i Eslovènia, representen països que ara mateix formen part del Consell de Seguretat de l'ONU.

Gira a l’Orient Pròxim

Aquests dies, Pedro Sánchez fa una gira per Jordània, l’Aràbia Saudita i Qatar. El president del govern espanyol ha assegurat que l'objectiu de la seva gira per Orient Pròxim és conèixer de primera mà què pensen els països àrabs sobre la resolució del conflicte, quines alternatives pretenen liderar i en quina mesura pot ajudar Espanya. La posició que defensarà el líder socialista és la necessitat d'un alto-el-foc a Gaza, impulsar una conferència de pau que faciliti la solució dels dos estats, donar suport al paper de l'Agència de l'ONU per als Refugiats Palestins i exigir l'alliberament dels ostatges israelians en mans de Hamàs.

Nova escalada de violència de Netanyahu

L'anunci de Sánchez s'ha produït, a més, el mateix dia que almenys vuit persones han mort en un atac atribuït a Israel contra l'edifici del consolat iranià a Damasc, situat en un barri fortificat de l'oest de la capital de Síria. Entre els morts es podria trobar un dirigent iranià que era l'objectiu d'Israel. Segons han informat mitjans sirians i iranians, hauria mort el general de brigada de la Guàrdia Revolucionària Iraniana Mohamed Reda al Zahedi. L'Iran dona suport al règim de Baixar al-Assad a Síria i a la força paramilitar xiïta Hezbollah, activa a Síria i Líban i objectiu habitual d'atacs israelians d'ençà que entraren en un encreuament intermitent de foc per l'ofensiva israeliana sobre Gaza.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!