El president d'Espanya, Pedro Sánchez, ha iniciat les negociacions per comprar cinquanta nous avions caça de combat F-35 per l'Exèrcit de l'Aire i l'Armada espanyola. El Ministeri de Defensa vol substituir una part dels avions de combat que té actualment pels nous models F-35, segons la web Jane's. L'Estat espanyol gastaria 3.950 milions de dòlars en armament militar.

Els avions de combat F-35 són els caces més avançats del món, segons la web especialitzada en militars i aeroespacials de guerra. D'aquest model es volen comprar vint-i-cinc per l'Exèrcit de l'Aire i uns altres vint-i-cinc del tipus F-35B, avions que enlairen i aterren verticalment, per a l'Armada espanyola.

El model F-35B és un tipus de nau de guerra que s'usaria en el vaixell que porta el nom del rei emèrit, Joan Carles I, on l'espai per les maniobres d'enlairament és limitat. Cada avió de combat té un preu prop dels 79 milions de dòlars. Això implica que la despesa total que invertirà Sánchez en armament s'acostarà quasi als 4.000 milions de dòlars de diners públics.

Més diners als militars

La ministra de Defensa, Margarita Robles, va assegurar en una entrevista per Europa Press que la pujada salarial dels militars serà com la de la resta dels funcionaris espanyols, però no va poder evitar confessar que li agradaria que fos més, encara que no sigui possible per "la situació de crisi econòmica". 

Apugen els sous 

"A mi m'agradaria que hi hagués una millora salarial", va confessar la ministra en ser preguntada sobre quin serà l'increment en el salari dels militars en els pressupostos del pròxim any. No obstant això, va explicar: "El que passa és que en l'àmbit de millores salarials, el plantejament es farà per a tots els funcionaris sense distinció".

Per tant, aquesta millora "també és aplicable als militars". Margarita Robles va recordar que aquest any passat ja hi ha hagut un increment de les retribucions per als militars, encara que ella hagués preferit que "fos més". Així i tot, la ministra al·lega que "la situació de crisi econòmica no ho ha permès".

Condemnats cinc militars per assetjament

El masclisme és a totes bandes, també a l'exèrcit espanyol. El Tribunal Suprem ha condemnat a cinc sergents per assetjar una companya, també sergenta, a la qual li anaven darrere insultant-la: "Chihuahua", "gandula", "minion", "rata" o "home frustrat en cos de dona". L'alt tribunal els ha imposat un any de presó cadascun, amb una suspensió de feina durant aquest temps i l'obligació d'indemnitzar la víctima amb 15.000 euros per danys morals.

Originalment, un tribunal militar de les illes Canàries els havia absolt, però el TS ha considerat que la conducta dels cinc sergents és "greu". Tot, arran d'un recurs presentat per la Fiscalia i l'acusació popular, que han rebut la raó: el Suprem ha argumentat que en el cas es donen tots i cadascun dels elements de l'assetjament laboral i professional.

Imatge principal: Pedro Sánchez al costat del rei Felip en una desfilada militar. EFE