La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha atacat Esquerra Republicana aquest dijous per "pretendre utilitzar la tramitació parlamentària dels pressupostos generals de l'Estat del 2022" per "treure rèdits polítics i introduir qüestions partidistes com el blindatge del català" a la llei audiovisual. En una entrevista a La Hora de La 1, Robles assevera que "no comprèn" que els republicans plantegin reivindicacions "en clau partidista sobre un tema que no té res a veure amb els pressupostos".

Tanmateix, la ministra de Defensa ha sostingut que "no concep" que Esquerra condicioni els comptes al blindatge de la llengua catalana i ha afirmat que els pressupostos del 2022 "són bons per afavorir els més vulnerables" i els "altres temes partidistes tenen altres marcs de diàleg". Encara que Robles diu "entendre" que els republicans reivindiquin un blindatge del català a la producció audiovisual, ha manifestat que li "sorprendria que quan tenim uns pressupostos en clau social, es pugui condicionar a això". La ministra ha anat més enllà i ha declarat que "en política no es pot estar amb plantejaments personals o partidistes".

"No és una qüestió de partit, és de país"

A les files republicanes no han caigut bé aquestes declaracions de la ministra Margarita Robles. Carme Forcadell, expresidenta del Parlament, ha indicat que "és immoral que els que tenen instituts Cervantes arreu del món per promoure el castellà facin aquestes declaracions". D'altra banda, l'eurodiputada republicana Diana Riba ha subratllat que "defensar la llengua no és una qüestió de partit, és una qüestió de país".

TUIT carme forcadell defensa català

També s'ha pronunciat al respecte a través de Twitter la diputada d'ERC al Parlament Raquel Sans, que ha expressat: "Blindar el català és una qüestió de país i no pas de partit. La llengua és cosa de totes i tots. És patrimoni de país. Per això el 85% del Parlament (PSC, ERC, Junts, Comuns i CUP) vam votar a favor de blindar el català a la llei audiovisual. No entenen res".

Aquest posicionament de Robles es produeix un dia abans que expiri el termini per presentar esmenes a la totalitat als pressupostos del 2022. La data límit és aquest divendres a les 14 hores. Davant d'una manca d'acord, Esquerra Republicana no ha descartat presentar les esmenes a la totalitat.

Robles suggereix als membres del Poder Judicial que dimiteixin

Margarita Robles, ministra de Defensa, ha plantejat que els membres del Consell General del Poder Judicial dimiteixin per poder desencallar la renovació d'aquest òrgan, que és l'únic en el qual de moment l'entesa entre el PSOE i el PP no és possible. Concretament, Robles ha manifestat que "potser els vocals del CGPJ, amb el seu president al capdavant, haurien de fer una reflexió sobre el paper que estan fent en aquest moment" i, preguntada per si haurien de plegar, ha afirmat: "Jo no dono lliçons a ningú, però crec que haurien de fer una reflexió perquè un dels grans serveis que podrien prestar a les institucions és fer examen i plantejar si ells, en les condicions actuals, estan complint amb les funcions que els atorga la Constitució".

 

Imatge principal: La ministra de Defensa, Margarita Robles, en un acte / Europa Press.