Encara no fa vuit dies que va prendre possessió el nou govern espanyol i el president Pedro Sánchez ja té el seu primer gran problema sobre la taula. En les properes hores haurà de decidir sobre la continuïtat o no a l'Executiu del ministre de Cultura i Esports, el periodista i escriptor valencià Màxim Huerta, de qui avui ha transcendit que va defraudar 218.322 euros a Hisenda als exercicis del 2006, 2007 i 2008.

Eren ingressos que no va declarar quan Huerta era el número dos d'Ana Rosa Quintana a El programa de Ana Rosa, de Telecinco, segons ha revelat El Confidencial. Huerta va ser condemnat en dues sentències de maig del 2017 pel Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM).

El problema per al president Sánchez és que el seu flamant ministre de Cultura i Esports, un dels grans fitxatges mediàtics de l'Executiu socialista, es nega a dimitir adduint precisament que està al corrent de les seves obligacions tributàries. "Vaig pagar el corresponent i assumpte tancat", ha declarat Huerta.

La situació és políticament explosiva perquè Sánchez va arribar a la Moncloa mitjançant una moció de censura contra el seu antecessor, Mariano Rajoy, amb la bandera de la lluita contra la corrupció després de la condemna al PP en la trama Gürtel. Per això hi ha qui ha recordat des de la xarxa a Pedro Sánchez les seves denúncies dels escàndols dels populars.

A les xarxes també hi ha qui ha llegit els fets amb ironia fina:

Com era d'esperar, el PP, a l'ull de l'huracà per les sentències judicials sobre corrupció en les quals està implicat, la darrera de les quals la del Gürtel valencià, no ha desaprofitat l'oportunitat per demanar la dimissió de Huerta. "Amb quina autoritat aquest govern exigirà als espanyols que paguin els seus impostos?", s'ha preguntat el coordinador general dels populars, Fernando Martínez-Maillo

Però més significatives encara han estat les exigències de dimissió des de Podemos, força decisiva en el triomf de la moció de censura que va portar Sánchez a la Moncloa. El secretari general, Pablo Iglesias, ha marcat amb molta claredat la sortida de la crisi: o bé Huerta dimiteix o bé Sánchez el destitueix.