La de Corea del Sud és la primera visita d’Estat a Espanya després de la pandèmia. Per això, Pedro Sánchez ha lamentat que el president Pere Aragonès no assisteixi aquest vespre al sopar de Barcelona, on hi assistirà el rei Felip VI però també el president sud-coreà Moon Jae-in. Per altra banda, el president espanyol ha tornat a fer “pedagogia” sobre els indults als presos polítics i ha anunciat una conferència de presidents autonòmics durant el mes de juliol per parlar dels fons de recuperació europeus.

De fet, Pedro Sánchez ha comparegut al costat de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que s’ha traslladat fins a Madrid per a donar llum verda al pla enviat per La Moncloa a Brussel·les. És des d’allà que el president espanyol ha defensat que “quan parlem d’una visita d’Estat a Barcelona, seria bo i desitjable que estiguessin totes les institucions públiques representades”, també el Govern de la Generalitat.

 

Pel que fa als indults, Pedro Sánchez ha tornat a fer-ne pedagogia, mentre Von der Leyen ha esquivat la pregunta. El president del govern espanyol ha defensat que no prenen aquesta decisió “per als afectats, sinó per a la societat catalana i espanyola”, perquè “hem de construir convivència i concòrdia”. Ha tornat a dirigir-se als qui puguin tenir reserves davant la mesura de gràcia: “Els demano un vot de confiança, que entre tots fem un exercici de magnanimitat i puguem mirar cap al futur”.

Conferència de presidents

En el marc justament del pla de recuperació amb fons europeus, Pedro Sánchez ha anunciat que, durant el mes de juliol, tornarà a convocar la conferència de presidents autonòmics, que serà la primera d’Aragonès com a president. L’objectiu és "tractar-lo amb ells, perquè ells també en són protagonistes igual que els milers d'alcaldes i alcaldesses del nostre país” i resoldre tots els dubtes que puguin tenir.

Hi assistirà Vilagrà

Després d'un estira-i-arronsa entre ERC i Junts —Puigneró va declinar la petició d'Aragonès de substituir la seva presència al sopar del Cercle—, l'equip del president va optar per no deixar la cadira buidaLa consellera Vilagrà compartirà àpat amb Felip VI i, abans, el mateix Aragonès hi coincidirà en una recepció amb empresaris coreans. Qüestionat també per la seva participació la setmana passada en l'acte organitzat per Foment del Treball amb Pedro Sánchez, el president ha deixat clara la seva intenció de ser "davant de tots els fòrums", perquè no té "cap problema a anar amb qui es troba políticament i institucionalment a les antípodes del projecte republicà i independentista".