El PSC ha posat tota la carn a la graella en l'acte final de campanya, que s'ha celebrat aquest divendres al Casal Socialista Joan Reventós amb la participació del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la presidenta del Senat, Pilar Llop, i la presència de l'expresident Montilla, l'exlíder socialista Pere Navarro i el secretari general de l'UGT, Josep Maria Álvarez.

En un discurs força exaltat, tant Sánchez com el candidat del PSC, Salvador Illa, han carregat contra l'independentisme pel pacte que JxCat, ERC, la CUP, el PDeCAT i Primàries van firmar comprometent-se a no pactar amb el PSC després de les eleccions del 14-F. El president espanyol ha titllat l'acord de "pacte de la por" i ha acusat el sobiranisme de ser "odi perpetu". "Al paper no hi ha ni un argument positiu. No volen deixar un país, volen deixar una trinxera", ha acusat.

Sánchez també ha volgut carregar contra l'altre bloc, que estaria representat per Ciutadans, el PP i Vox, acusant-los de representar la "ràbia permanent" i de "necessitar la confrontació". "Els haters, com diuen avui en dia els joves, interrompen la seva baralla i es posen a atacar Illa, i passen dels tots contra Illa al contra Illa val tot, inclosa la calúmnia", ha dit Sánchez repetint la nova consigna de campanya dels socialistes i referint-se a les crítiques al seu exministre de Sanitat per no haver-se volgut fer una prova PCR abans del debat de TV3.

Tanmateix i igual que la campanya, el secretari general del PSOE ha focalitzat la major part del seu discurs contra l'independentisme, conscient que l'ascens del PSC va estretament lligat a la pèrdua de vots del partit taronja. "La independència era una idea que ha acabat en un malson dolent i que, com deia el Salvador al debat, ja no es creuen ni ells mateixos. Catalunya no té un problema d'independència, sinó un de convivència i un risc real de decadència", ha etzibat. 

Illa, a la caça dels vots taronges

En els mateixos termes s'ha referit Illa, que ha blasmat els partits independentistes per arribar a aquest pacte sense "cap raó ni proposta". "És el jurament de la confrontació perpètua. És el primer cordó de la història a la socialdemocràcia", ha emfatitzat Illa.

Tanmateix, la solució per al presidenciable socialista és "anar a votar en massa" la seva candidatura perquè, segons ha dit, està convençut que "hi ha una majoria pel canvi". "Demano el vot de la majoria que vol el retrobament. Res ni ningú ens aturarà. No us abandonaré. Prometo que si guanyem les eleccions em presentaré a les eleccions i direm good bye a l'independentisme", ha dit en una crítica indirecta a Ciutadans, que el 2017 va guanyar les eleccions amb Inés Arrimadas però sense presentar-se a la investidura. "Tots els vots pel canvi que no vagin al PSC perpetuen la foto de Colom de l'independentisme", ha alertat.

Llop i Granados, de teloneres

Per la seva banda, Llop ha agraït a Illa que s'hagi presentat a la presidència i ha lloat -parlant en català- la "solidaritat" i esperit d'acollida dels catalans. La número 2 per Barcelona, Eva Granados, ha promès "impregnar de feminisme tot el Govern" i ha alertat que "les societats que prioritzen l'eix identitari per sobre del social es van radicalitzant", i ha posat com exemple les darreres eleccions catalanes. "Podem tenir una presidenta signant del Manifest Koiné", ha lamentat escandalitzada.

Suports internacionals

Amb una clara voluntat d'exhibir força, els socialistes han mostrat alguns suports internacionals que han rebut per aquests comicis, com el de l'escriptora Isabel Allende, cosina de Salvador Allende. També han aparegut Lena Hallengren, ministra de Salut de Suècia, i Paul Magnette, líder del partit socialdemòcrata belga.