El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, ha manifestat en una entrevista aquest dimarts a Els matins de TV3 que "cal una resposta urgent i coherent que pugui evitar la mort civil" dels 42 ex-alts càrrecs que aquest dimarts coneixeran la fiança que els imposa el Tribunal de Comptes pels diners destinats a Acció Exterior entre el 2011 i 2017. En aquest sentit, ha explicat que sap que el Govern treballa ja en aquesta resposta, però no ha donat més detalls al respecte ni ha concretat com es materialitzarà.

El secretari general de Junts ha reiterat que es tracta d'una causa "molt injusta" i que resulta "inacceptable" que s'atribueixin "responsabilitats a persones que van estar al govern durant tres mesos per fets que ells investiguen des del 2011". Per això, Jordi Sànchez creu que l'independentisme s'ha de conjurar i "tenir empatia amb els encausats" perquè "no han comès cap delicte". En aquesta línia, ha defensat les caixes de solidaritat i resistència que ja es van posar en marxa per part de la societat civil amb altres causes i ha expressat que "van ser molt útils".

Paral·lelament, Sànchez opina que "l'actitud del govern espanyol és contradictòria" perquè "un dia ens diu que ens estima i l'altre permet que l'Advocacia de l'Estat mantingui un posicionament intolerable" envers les causes del Tribunal de Comptes. De fet, aquest dimarts, Junts per Catalunya registrarà una proposició no de llei al Congrés per tal que l'Advocacia s'aparti d'aquests casos. "El govern que s'autodenomina el més progressista de la història té a les seves mans aturar la repressió", sosté el secretari general de Junts.

Sànchez avisa ERC: no acceptaran una negociació autonòmica 

L'expresident de l'ANC, preguntat per la taula de diàleg, ha asseverat que no acceptaran que aquest espai "s'acabi convertint en una comissió bilateral de traspàs de competències". Per a Sànchez, la taula de diàleg ha de pivotar sobre dos eixos: l'amnistia i l'autodeterminació. El secretari general de Junts ha explicat que ha avisat el president Pere Aragonès sobre aquest fet perquè "els habitants de la Moncloa són uns grans trilers que volen confondre el diàleg amb qüestions bilaterals". Ha afirmat que "en els darrers anys se'ns han promès inversions i més competències i sempre s'ha incomplert".

En aquesta línia, Jordi Sànchez ha deixat clar que el suport de Junts a ERC es veuria "en risc" si "s'accepta que abordant les qüestions del dia a dia arribem a una entesa". El secretari general de Junts entén que "això trencaria l'esperit de legislatura".

Diferències amb Junqueras

La rebuda als nou presos que aquest dilluns va tenir lloc al Palau de la Generalitat i al Parlament de Catalunya escenifica, per a Jordi Sànchez, el "retorn al camí que va deixar l'1 d'octubre". Sobre la unitat independentista, Sànchez ha perfilat que "s'ha avançat poc" en el disseny de la nova estratègia de les formacions sobiranistes, però sosté que van "en la bona direcció".

Ara bé, el secretari general de Junts ha mostrat diferències respecte al full de ruta d'Oriol Junqueras, que va expressar en un article la seva renúncia a la via unilateral. Sànchez ha emfatitzat que "des de Junts no renunciem a cap via democràtica que permeti dur a la independència al nostre país" i, a més, tampoc comparteix que l'actitud del govern espanyol sigui "la millor en l'última dècada", com ha dit el president d'ERC recentment.

En aquest sentit, ha emmarcat les paraules de Junqueras "en l'estratègia d'articular el suport al govern espanyol". A ulls de Jordi Sànchez, "si l'actual executiu espanyol és el més progressista de la història, és que tenim una història molt trista".

 

Imatge principal: Jordi Sànchez, després de sortir de la presó de Lledoners el passat 23 de juny / Sergi Alcàzar.