Junts ha advertit públicament al president, Pere Aragonès, la vigília de la reunió a la Moncloa amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que mantingui intacte el compromís que la superació del conflicte amb l'Estat passa per "abordar de manera imminent i immediata el dret a l'autodeterminació i l'amnistia" i que no confongui la taula de diàleg amb una comissió de traspassos pròpia d'un executiu autonòmic.

"Confondre els dos espais és fer un feble favor a la solució del conflicte polític i també a l'estabilitat de l'autogovern", ha advertit el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, en la roda de premsa per informar sobre l'executiva de Junts que ha protagonitzat aquest dilluns, la primera que encapçala després de sortir dimecres passat de la presó de Lledoners arran dels indults decretats pel Consell de Ministres.

El vicepresident, Jordi Puigneró, s'encarregarà de traslladar el missatge a Aragonès, segons ha explicat Sànchez, que ha advertit que la reunió de demà "no ha de servir en cap cas per abordar la normalitat d'unes relacions entre dos governs". 

Sànchez ha recordat que Aragonès és president d'un govern coalició i el que Junts espera de la trobada de demà del president de la Generalitat i el president del govern espanyol que en cap cas es confongui un espai que es vol de negociació per superar el conflicte polític amb una comissió de traspassos que ha de servir per consolidar en un marc autonòmic determinades competències.

Negociadors de Junts

El secretari general de Junts, que ha recordat a Aragonès que en les properes setmanes caldrà redissenyar una estratègia per avançar en l'assoliment de la independència i la convocatòria d'un referèndum, ha explicat que les properes setmanes el seu partit decidirà quines persones proposarà per formar part de la taula de diàleg.

En resposta a la negativa de Pedro Sánchez que Oriol Junqueras s'hi incorpori, des de Junts s'ha subratllat que serà Junts qui decidirà si els seus representants "formen part del govern o no, si estan o no a les institucions, o estan o no sent represaliades" i ha avançat que segur que hi haurà persones de fora del Govern. En qualsevol cas, ha advertit que és prematur dir noms, i que el més important és fixar les condicions de la negociació.

Indults sense pacte de Junts

En relació als indults, Sànchez ha advertit que "els indults no han estat resultat de cap pacte, cap negociació, cap intercanvi de Junts ni cap dels presos amb el govern de l'Estat", però no ha volgut concretar si amb aquestes paraules donava a entendre que sí que hi ha hagut un acord per part d'ERC. Ha insistit que aquest moviment no representa la fi del conflicte amb l'Estat. I ha atribuït la decisió del govern espanyol a les pressions d'organismes internacionals, entre els quals ha destacat el Consell d'Europa, que va aprovar la passada setmana una resolució demanant la llibertat dels presos i el final de la persecució dels exiliats.

"L'única manera per superar conflicte és que d'una vegada i per totes l'estat espanyol decideixi aparcar via judicial de repressió", ha advertit.

Proposta al Congrés

Sànchez, que ha insistit que malgrat els nou indults hi ha més de 3.000 persones que pateixen persecució, ha anunciat que demà Junts presentarà al Congrés una proposició no de llei perquè el ple de la Cambra avali que l'Advocacia de l'Estat deixi de formar part de l'acusació contra el Govern català al Tribunal de Comptes.

En relació al Tribunal de Comptes, que demà veurà el cas sobre les despeses de política exterior del Govern entre el 2011 i el 2017, ha advertit que "a l'estat espanyol li hauria de caure la cara de vergonya" que més de 30 premis Nobel hagin signat el manifest en suport de l'exconseller Andreu Mas Colell, en un cas en què, ha recordat, el govern de Pedro Sánchez hi està personat.

Presos polítics a Waterloo

D'altra banda, Junts ha anunciat que els presos polítics d'aquest partit visitaran divendres el president Carles Puigdemont, a Waterloo. A més del secretari general, aniran a Bèlgica Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn per reunir-se també amb la resta de membres del Govern a l'exili, però també amb el raper Valtònyc.

En relació a l'anunci d'ERC que Junqueras es reunirà amb Puigdemont la setmana vinent a Estrasburg, ni Junts ni Waterloo en tenen constància, però s'ha mostrat convençut que "Puigdemont i la resta consellers estaran encantats de poder-se retrobar amb Junqueras".

 

 

A la imatge principal, Jordi Sànchez en un moment de la roda de premsa de Junts / Julio Díaz