El Govern ha volgut retre avui homenatge als presos polítics, amb un acte solemne a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat, l'escenari escollit per les grans ocasions. Tot el Consell Executiu, encapçalat pel president, Pere Aragonès, ha rebut sota les arcades davant dels Pati dels Tarongers els nou presos polítics, sis dels quals exmembres del Govern.

L'acte, al qual també hi ha assistit la presidenta del Parlament, se celebra la vigília de la reunió que ha de mantenir Aragonès amb el president espanyol, Pedro Sánchez, demà a la Moncloa.

En prendre la paraula, el president ha enumerat un a un els presos, el vicepresident Oriol Junqueras, els consellers Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Dolors Bassa i Quim Forn, la presidenta del Parlament Carme Forcadell i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i expresident de l'ANC, Jordi Sànchez. Hi havia també cadires buides, en nom del president Carles Puigdemont i els consellers Toni Comin, Clara Ponsatí i Lluís Puig, així com la secretaria general d'ERC Marta Rovira i l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel.

"Ho heu donat tot per fer possible que Catalunya decideixi el seu futur a través d'un referèndum d'autodeterminació", ha assegurat Aragonès dirigint-se als presos, davant dels quals ha insistit, que el que van fer és honest i noble, la qual cosa els permet sortir de la presó amb la tranquil·litat del qui no ha de demanar perdó per res.

 

Aragonès: Entossudits per la independència

El president ha garantit que al Govern li correspon perseverar fins que la repressió cessi del tot, per la qual cosa ha garantit que estan entossudits a fer el possible per "aconseguir l'amnistia i l'autodeterminaió". "Perquè el nostre compromís amb la gent, amb la voluntat majoritària de la ciutadania de Catalunya és irrenunciable. La vostra llibertat ens fa més forts", ha assegurat Aragonès que ha acabat proclamant: "No tingueu cap dubte que ho tornarem a véncer".

 

Forcadell: Victòries a Europa

En nom dels presos, ha parlat la presidenta del Parlament Carme Forcadell, que s'ha declarat molt contenta d'estar al palau de la Generalitat, "finalment en llibertat". "Sense les victòries electorals de l'independentisme i sense les victòries polítiques i judicials d'Europa avui no seríem aquí", ha advertit Forcadell, que ha agraït el suport a les persones que s'han mobilitzat reclamat la seva llibertat.

 

Carme Forcadell acto presos generalitat /  Sergi Alcàzar

Carme Forcadell durant la intervenció a l'acte del Palau de la Generalitat / Sergi Alcàzar

Puigneró: "Només es perd la lluita que s'abandona"

Abans, ha parlat el vicepresident Jordi Puigneró, que ha alertat al govern espanyol que "la concòrdia és incompatible amb la repressió". "No oblidarem mai el que heu viscut i patit. El vostre sacrifici no haurà estat en va", ha assegurat.

Puigneró, que ha recordat que demà l'Estat els tornarà a "passar comptes" en referència a la citació del Tribunal de Comptes, ha assegurat que "l'1-O no va ser ni un error ni un delicte i per aquesta raó el govern persistirà fins que aconsegueixi l'amnistia". "L'única lluita que es perd és la que s'abandona", ha reblat.

 

A la imatge principal, el Govern amb els presos polítics / Sergi Alcàzar