Del Palau de la Generalitat al Parlament de Catalunya. Després de ser rebuts pel Consell Executiu en ple a la galeria gòtica de l'edifici de la plaça Sant Jaume, els presos polítics s'han traslladat al Parlament de Catalunya on han estat rebuts per la presidenta, Laura Borras.

 

Ha estat un acte especialment emotiu per a la presidenta Carme Forcadell, que ha rebut avui a l'Auditori del Parlament l'escalf no només dels diputats sinó també de funcionaris de la Cambra. "Us he de confessar que m'ha emocionat entrar a casa, a casa nostra, perquè aquesta és la casa de tots els ciutadans del país", ha admès Forcadell en prendre la paraula.

 

"La paraula ha de ser lliure"

Com ha fet al Palau de la Generalitat, ha insistit que aquests eren un dies de felicitat, però d'una felicitat incompleta, perquè encara hi ha exiliats i milers de repressaliats. També de nou, ha atribuït la seva sortida de la presó a els victòries electorals de l'independentisme i als èxits judicials i polítics a Europa.

Forcadell s'ha compromès a continuar lluitant per a la fi de la repressió i ha dirigit una crida als diputats presents, de Junts, ERC i la CUP. "La paraula ha de ser lliure", ha advertit per la qual cosa ha crida a no permetre que entri la censura al Parlament. "La paraula ha de ser lliure, Ha de continuar sent lliure en aquest Parlament", ha reclamat.

Seguien l'acte dempeus tots els presos polítics mentre que a la primera fila s'asseia part dels consellers del Govern. Abans de començar, la presidenta del Parlament ha rebut al seu despatx a Forcadell, el vicepresident Oriol Junqueras, els consellers Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Quim Forn i Dolors Bassa, així com el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i l'expresident de l'ANC i actual secretari general de Junts, Jordi Sànchez.

En acabar s'han dirigit a l'Auditori del Parlament on han estat rebuts entre aplaudiments, però abans s'han fet una fotografia plegats a l'escala noble de la Cambra. "Us perdonen, perquè teniu, perquè tenim raó. Ben retornat doncs al Parlament", ha proclamat Borràs en intervenir en l'acte.

 

"Que el límit sigui la democràcia"

"No us podrem rescabalar mai del vostre dolor. Totes les estones que us han robat. Però el vostre dolor no deixarem que sigui endebades", ha proclamat la presidenta.  

Ha assegurat que la llibertat dels presos polítics no és un punt d'arribada sinó un punt de partida i que el govern espanyol haurà de demostrar que va "aprovar indults per convicció no per obligació". "Fem-nos un propòsit, que el diàleg sigui franc i els límits no  els marqui la constitució, sinó la democràcia", ha reclamat.

Borràs s'ha dirigit de manera especial a Forcadell a qui ha descrit com a exemple. "La meva voluntat és continuar la feina allà on la vas deixar"; ha assegurat. Ha explicat que els presos polítics eren avui al Parlament perquè no s'han resignat i s'han convertit en un símbol que demostra que "no es pot empresonar l'anhel de llibertat de milions de persones", però també ha insistit que la imatge que avui oferien era incompleta perquè faltaven els companys que són a l'exili i en memòria dels quals s'han dipositat llaços grocs en algunes de les cadires.

En acabar l'acte, Junqueras ha estat el primer a abandonar el Parlament, per dirigir-se al consell nacional extraordinari d'ERC, mentre que la resta dels presos saludaven els presents i Sànchez es dirigia al grup de Junts.

 

A la imatge principal, els presos polítics amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs, a l'escala noble del Parlament