El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha demanat al govern espanyol que "respecti" les decisions dels tribunals europeus "si realment aposta per obrir la via del diàleg i la negociació". En declaracions als mitjans a l'inici de la vista a Sàsser de Carles Puigdemont per l'euroordre, Sànchez ha insistit que "exigir que es compleixi i es faci cas dels acords de tribunals europeus no és demanar la lluna", sinó que és "demanar que Espanya entri a l'Europa democràtica del segle XXI".

"Avui és un dia de contrast entre l'Europa lliure i democràtica de Sardenya i la tancada i excloent que desobeeix els tribunals europeus com Espanya", ha afegit Sànchez. El secretari general de Junts s'ha mostrat "convençut" que la justícia italiana no extradirà Puigdemont i ha assegurat que és un dia "d'esperança i tranquil·litat".

 

 

Laura Vilagrà, Jordi sánchez, Albert Batet, comparecencia, alguer - Marta Lasalas

Jordi Sànchez a Sàsser / Marta Lasalas

Segons Sànchez, la decisió de Sàsser podrà servir com a precedent per a altres països europeus per si algun dia Puigdemont "torna a trobar-se davant la persecució del Suprem".

Clam contra la fi de la repressió

Són diversos els dirigents independentistes que s'han desplaçat a Sàsser per donar suport a Puigdemont; la líder de la CUP en el Parlament, Dolors Sabater, ha exigit a les instàncies europees que defensin l'acta d'eurodiputat del president Puigdemont. En declaracions als mitjans davant el tribunal, Sabater ha criticat que l'Estat "segueixi afrontant el conflicte per l'autodeterminació a través de la via de la repressió i la vulneració de drets i llibertats".

"La vulneració de drets és tan greu que fins i tot els seus còmplices més propers, com és la Unió Europea, no responen a les demandes de la judicatura espanyola i no extradeixen Puigdemont", ha indicat Sabater. 

Carles Puigdemont compareix aquest dilluns al matí al Tribunal d'Apel·lació de Sàsser per l'euroordre del Tribunal Suprem. Després de ser arrestat el passat 23 de setembre a l'aeroport de l'Alguer i posteriorment alliberat sense mesures cautelars, Puigdemont ha arribat a les onze del matí als jutjats acompanyat dels seus advocats, Gonzalo Boye i Agostinangelo Marras. 

La defensa del líder de JxCat confia que la justícia italiana arxivi el cas, però el magistrat instructor del Suprem, Pablo Llarena, insisteix a reclamar l'entrega a les autoritats italianes. Bèlgica té paralitzat el procediment d'extradició de Puigdemont a l'espera del que diguin els tribunals de la Unió Europea al respecte.

 

Foto principal: Jordi Sànchez davant la Cort d'Apel·lació de Sàsser / Europa Press