El cop del coronavirus a Catalunya hauria de ser suficient per a negociar els pressupostos de l’Estat. En aquests termes s’ha expressat aquest dijous Pedro Sánchez, que s’ha dirigit tant a ERC com a JxCat per “anteposar la recuperació i que la seva veu compti en la negociació”. Per això, el president espanyol ha desitjat que “els partits independentistes catalans deixin de banda qüestions més complexes, emocionalment més dures”. Aquestes qüestions ja trobaran la seva via de resolució a través del diàleg i el “marc constitucional”. Ha evitat valorar el tercer grau per als presos polítics.

En una entrevista a LaSexta aquest migdia, Sánchez s’ha preguntat “què aportaran com a solució” els partits independentistes si no s'impliquen en els pressupostos. En aquest sentit, ha recordat que Catalunya ha estat un dels territoris més afectats no només a nivell sanitari, sinó també a nivell econòmic i social. “La pandèmia ha canviat i hauria de canviar la manera com fem política”, ha sostingut.

El president espanyol ha lamentat que “desgraciadament la política catalana viu en un clima preelectoral” des que el president Quim Torra va anunciar que convocaria eleccions després d’aprovar els pressupostos. No obstant això, ha subratllat que continuaran apostant per la “mà estesa al diàleg”. En aquesta línia, ha assenyalat que “l’agenda del retrobament” que va entregar a Torra “segueix vigent”. Però ha volgut separar-ho de la recuperació. Ha interpel·lat “l’esquerra independentista catalana”, amb la qual es poden entendre en polítiques socials.

Després de conéixer la notícia, Sánchez ha evitat valorar el tercer grau per als presos polítics catalans. Ha expressat el seu “absolut respecte” a la decisió, que està “regulada” a la legislació espanyol. “Res a objectar”, ha conclòs.

"Geometria absoluta"

De fet, Pedro Sánchez ha inventat un nou concepte. “Més que de geometria variable, aquesta crisi ha d’imposar la geometria absoluta”, ha defensat el dirigent socialista, que ha insistit que “la unitat ha de ser una obligació”. Per això ha reivindicat el diàleg practicat amb totes les formacions durant l’estat d’alarma, “des del PP fins a Fòrum Astúries o Terol Existeix”, a més de presidents autonòmics. Ha reclamat estendre aquesta transversalitat també a la negociació dels pressupostos de l’Estat, que vol aprovar abans que acabi l’any.

“Si podem negociar amb totes les forces polítiques, seria un exemple que aplaudiria l’opinió pública espanyola”, ha assegurat Sánchez. Ha reivindicat el paper de Ciutadans, que “està tenint la intel·ligència d’ocupar l’espai que el PP ha deixat orfe”. Ha recordat que el govern de coalició —que ha defensat sense fissures— només suma 155 escons. “La nostra voluntat i responsabilitat és la de tendir ponts amb aquells que vulguin fer política”, ha dit.

Impostos a les grans empreses

Per fer front al forat als comptes públics, Pedro Sánchez ha confirmat que impulsarà una reforma fiscal, amb la vista posada sobretot en les “grans corporacions”. Ha constatat com tenen “tipus efectius de l’impost de societats per sota del 10%”, i com l’Estat els ha ajudat en els moments més difícils de la crisi del coronavirus. “Farem una reforma fiscal i ho farem amb justicia fiscal”, ha defensat el president espanyol. En canvi, ha dit que no tocarà els impostos de les petites i mitjanes empreses. Ha evitat respondre si apujarà l’IVA reduït com reclama el Banc d’Espanya. Ha assegurat que no retallarà pensions ni el sou dels funcionaris.

Declarar abans l’estat d’alarma

Preguntat sobre si va arribar tard a la crisi del coronavirus, Sánchez ha dit que “amb la informació que teníem llavors, vam actuar en temps i fins i tot abans que altres països". En canvi, sí que ha admès que “amb la informació que sabem avui, hauríem hagut d’aprovar l’estat d’alarma molt abans”. No obstant això, ha deixat una pregunta en l’aire: els partits de l’oposició haurien acceptat el decret d’estat d’alarma i mesures de confinament “tan estrictes” amb les dades que llavors hi havia damunt la taula?

Quatre anys de legislatura

Sánchez ha volgut deixar clar que té intenció d’esgotar la legislatura. “Aquesta legislatura necessita quatre anys, perquè són els que necessitem per a recuperar l’economia”, ha defensat el president del goverb espanyol. A més a més, ha afirmat que el govern de coalició “s’ha solidificat amb aquesta pandèmia”, i ha tingut un agraïment i reconeixement a “tots i cadascun” dels ministres d’Unidas Podemos.