Els socis prioritaris ja no són els de la investidura, sinó la dreta. D’aquí alguns dels últims moviments del govern espanyol, com sacrificar l’impost a les grans fortunes o deixar en un calaix la derogació íntegra de la reforma laboral. Aquest dijous, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha defensat que calen uns pressupostos "de la unitat” per fer front a les conseqüències econòmiques i socials del coronavirus. Uns comptes públics on vol involucrar-hi el seu nou aliat, Ciutadans, però també un PP que està virant tímidament cap a posicions més moderades. ERC ja ha advertit que pactar amb els populars serà incompatibles amb fer uns pressupostos socials.

En una entrevista aquest dijous al matí a Antena 3, la també portaveu del govern espanyol ha insistit que volen “pactar” els pressupostos “amb totes les formacions polítiques, incloent-hi el PP”. En aquest sentit, ha avisat que “no té té cap sentit que puguem arribar a conclusions a la comissió de reconstrucció i després no trobem el vehicle que sigui capaç de concretar-les”. I ha afegit: “Sense pressupostos es queden en simples desitjos que no poden portar-se a la pràctica”.

Aquesta setmana, el govern espanyol ha exhibit justament al Congrés el seu acostament amb la dreta. Ciutadans, després de veure acceptades una vintena d’esmenes, validarà almenys tres dels quatre documents de conclusions. Per altra banda, La Moncloa està en negociacions amb el PP, que està disposat a una entesa de mínims en mesures sanitàries i en l’àmbit de la Unió Europea. Montero ha assegurat que aquesta aproximació parlamentària “no pot quedar-se en declaracions enunciatives” i s’ha de reflectir també als pressupostos de l’Estat, que té previst presentar després de l’estiu.

Com a símptoma, el que va passar ahir a la comissió de reconstrucció. Inicialment, el PSOE havia votat a favor d’una esmena d’EH Bildu que incloïa la derogació de la reforma laboral i la seva substitució per una nova normativa. Unidas Podemos també va votar-hi a favor. Però els socialistes, al cap de cinc minuts, van fer marxa enrere i van demanar repetir la votació, que va acabar tombant aquesta esmena dels abertzales.

Avís d'ERC: "Impossible"

ERC ja ha avisat el govern espanyol que un pacte amb el PP a la comissió per a la reconstrucció impossibilita uns pressupostos socials. El diputat del grup republicà al Congrés dels Diputats, Joan Josep Nuet, va advertir aquest dimecres que si es concreta un acord amb els populars que es compromet amb el compliment dels objectius d'estabilitat, el sanejament dels comptes i reducció del deute públic, "els pressupostos socials no seran possibles".