La fins ara directora de la Guàrdia Civil, María Gámez, ha dimitit aquest dimecres després de la imputació del seu marit en un cas de corrupció, que coincideix amb els últims escàndols que han esquitxat el cos policial, especialment el cas Casernes. La substituirà al càrrec la fins ara delegada del govern espanyol a Madrid, Mercedes González. Gámez era directora de la Guàrdia Civil des del gener del 2020, quan va començar la segona legislatura de Pedro Sánchez i abans també havia estat delegada del govern espanyol, a Màlaga. Minuts després d'haver-se conegut la seva decisió, Gámez ha comparegut davant la premsa per explicar-se, acompanyada d'altres càrrecs de la Guàrdia Civil: "Renuncio com a directora general, una decisió que he comunicat al ministre d'Interior i que he adoptat després de tenir coneixement que el meu marit ha estat citat en el marc d'un procediment judicial", ha assegurat. Segons Gámez, aquesta ha estat una decisió difícil, però que pren per dos motius: protegir la seva família i protegir la Guàrdia Civil. "Sense entrar en el dret a la presumpció d'innocència, prenc aquesta decisió per principis, honestedat i responsabilitat. Provinc d'una cultura personal i política en què els valors i l'ètica estan per damunt de qualsevol projecte. No permetre que ningú pugui emprar la meva situació personal per fer mal a la Guàrdia Civil, als seus representants o al govern espanyol". 

Cas Casernes: què és, qui hi està implicat i quina relació té amb el cas Mediador?

"Com a directora general, he guiat la meva actuació sota els principis de diàleg i consens i hem creat una ètica de treball destinada a l'eficàcia i al millor servei al ciutadà", ha continuat Gámez durant la seva compareixença, en la qual s'ha declarat orgullosa d'haver dirigit aquesta institució: "Construïda sobre principis i valors, en la qual he donat el millor de mi mateixa". "Per mi, la Guàrdia Civil és gent que dona la cara en l'adversitat, que arrisca la seva vida pels altres i que no dubta a fer una passa endavant quan el seu país ho necessita", ha continuat Gámez, que ha agraït a Pedro Sánchez i als ministres d'Interior i Defensa la seva confiança. 

Polèmica al voltant del marit de Gámez 

A finals de febrer, van sorgir les primeres informacions sobre el marit de la ja exdirectora de la Guàrdia Civil, arran de les investigacions de l'instructor de cas dels ERO a Andalusia, que es va fixar en una empresa de Bienvendio Martínez Martínez, cunyat de Gámez, per presumptes irregularitats en la contractació de serveis. Entre 2009 i 2011 la Junta va fer pagaments irregulars milionaris a l'empresa en qüestió, durant els governs del PSOE a Andalusia. El jutge sospitava que part dels fons públics van ser desviats als comptes corrents d'altres consultores creades pels seus germans, Manuel i Juan Carlos Martínez. Aquest últim és el marit de María Gámez, actual directora general de la Guàrdia Civil. 

Davant d'aquestes informacions, el PP va començar a llançar acusacions contra la directora de la institució, que, a més, estava en un moment complicat per les investigacions sobre el cas Casernes. Davant aquesta situació, des del govern espanyol, intentaven restar veracitat a les acusacions i apuntant a una intencionalitat política rere les filtracions. A més, el marit de l'exdirectora general de la Benemèrita va ser antic assessor en conselleries i empreses de la Junta d’Andalusia durant l'etapa socialista. Des del PP, Esteban González Pons reclamava explicacions immediates, que no han arribat fins avui amb la seva dimissió. 

Què és el cas Casernes? 

El cas Casernes és un cas de corrupció vinculat amb una sèrie de reformes i reparacions, de dubtosa necessitat, en fins a 13 casernes de la Guàrdia Civil, sota la direcció de Gámez. Aquests contractes s'haurien concedit a dit i com a resultat de falsejar contractes per evitar la competència i afavorir un grup d'empreses propietat d'un empresari canari, també vinculat amb el cas Mediador, que hauria cobrat factures amb sobrecost, i fins i tot, algunes de les obres no es van acabar realitzant.