Les suposades intencions de Pedro Sánchez s'han conegut a través d'un teletip de l'agència estatal EFE aquest dilluns al matí: "Pedro Sánchez estudia convocar les eleccions generals per al 14 d'abril". Ha estat a un dia de l'inici del debat de la tramitació dels pressupostos, que avui no compten amb els suports necessaris per continuar la vida parlamentària. Fonts de la Moncloa no han desmentit la informació, i s'han limitat a recordar que tenen els esforços centrats en uns comptes que són "bons per Catalunya i Espanya". Des de tots els sectors ha estat llegit com un ultimàtum als grups independentistes per aconseguir la tramitació dels pressupostos, però el tret d'aquest cartutx sembla que ha sortit per la culata.

A ERC i PDeCAT, el "globus sonda" --com l'ha descrit la portaveu Elsa Artadi-- els ha entrat per una orella i els ha sortit per l'altra. Especialment després de la punxada de la manifestació de la dreta i l'extrema dreta a la plaça Colón de Madrid. "No sé a què respon això de les eleccions, però sembla un farol", assegura a El Nacional un diputat independentista a Madrid. "Si li anés malament en aquestes eleccions, podria enfonsar els seus barons", apunta. Altres veus parlen de "xantatge". Aquests suposats comicis anticipats tindrien lloc a menys d'un mes i mig de les eleccions municipals, europees i autonòmiques en moltes comunitats.

Les posicions continuen en el mateix punt que la setmana passada: mantenen les esmenes a la totalitat registrades fa uns dies. "De moment, nosaltres aguantem", assegura un altre parlamentari independentista al Congrés. Des dels dos grups tenen clar que cal que arribi un gest ferm i decidit des de la Moncloa, especialment després que la setmana passada s'evidenciessin els entrebancs del diàleg, quan el govern espanyol va aixecar-se de la taula.

Aquest mateix dilluns, en una entrevista a Catalunya Ràdio, el president Quim Torra ha deixat clares quines són les tres condicions "mínimes" per mantenir el diàleg interromput i tramitar els pressupostos de Sánchez: concretar la figura del "relator internacional" de la taula de partits, acceptar el diàleg sobre el dret a l'autodeterminació i el fi de la repressió (que ha exemplificat amb les detencions a Girona).

Fins al moment, l'única resposta de Sánchez ha estat el "globus sonda" de les eleccions i un fil de Twitter on reitera que no acceptarà un referèndum d'autodeterminació. El debat dels pressupostos al Congrés comença aquest dimarts al migdia, amb la intervenció de la ministra d'Hisenda María Jesús Montero, i continua amb els grups que han presentat esmenes. En són sis: PP, Ciutadans, ERC, PDeCat, Coalición Canaria i Foro Asturias.

Des de Moncloa, doncs, tenen marge per fer un moviment fins dimecres a la tarda, quan tindrà lloc la votació de la tramitació. Fins llavors, els partits independentistes poden retirar les esmenes presentades en qualsevol moment. Si prosperen, els pressupostos de Sánchez seran tombats a la primera de canvi, sense que siguin debatuts.

En paral·lel, a un quilòmetre i mig de distància, dimarts al matí també comença el judici oral de l'1-O, d'una gran expectació mediàtica, dins i fora de l'Estat espanyol. Des dels grups independentistes amb representació a Madrid argumenten que les seves bases no entendrien que, mentre els presos polítics s'asseuen al banc dels acusats, es tramitessin els pressupostos sense cap contrapartida.