La portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha instat aquest dilluns al govern espanyol a tornar a la taula de negociació si vol tramitar els pressupostos. "Si Sánchez té cap interès en tramitar els pressupostos, en lloc d’enviar un globus sonda, hauria de posar-se en contacte amb els grups que li han de votar, cosa que no ha passat". Aquestes han estat les paraules d'Artadi en ser preguntada per l'especulació de noves eleccions el 14 d'abril si no s'aproven els comptes, que han de ser tramitats aquest dimecres al Congrés. Una especulació que ha qualificat de "filtració interessada".

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu -celebrat de forma extraordinària avui per l'inici del judici al Tribunal Suprem aquest dimarts-, Artadi ha assegurat que no hi ha hagut contactes entre els dos executius des de que divendres es van trencar les negociacions i els ha instat a reprendre la negociació en el punt "on estàvem dimecres".

Artadi Capella rdp Govern - Carlota Camps

En aquest sentit, la portaveu de l'executiu ha defensat que el que cal és "garanties" i "macar un calendari, un full de treball i uns temes" que "obliguin a anar més enllà". "L’única cosa que demanem és un pla de treball, garanties i saber qui seurà a la taula", ha defensat, després de lamentar que no hi hagi hagut acord encara en com ha de ser aquest diàleg ni amb qui ha de ser el relator. Artadi ha defensat que el que es vol evitar és que es pugui "seguir tirant la pilota endavant". 

Tot i això, ha defensat que més enllà de si es tramiten i aproven els pressupostos, el diàleg "ha de seguir" i, en relació a la negació del govern espanyol del dret a l'autodeterminació, s'ha preguntat perquè la vicepresidenta, Carmen Calvo, ha estat negociant. "Què ha fet asseguda a la taula tot aquests temps? Es pensava que havíem renunciat a l’autodeterminació? Si es així el desconeixement és molt més gran del que ens pensàvem", ha defensat en aquest sentit.

Demanda de "judici just"

Pel que fa al judici al procés que començarà aquest dimarts al Tribunal Suprem, Artadi ha anunciat que es desplaçaran a Madrid el president Quim Torra, el vicepresident Pere Aragonés i els consellers Ester Capella i Damià Calvet. 

A la roda de premsa també hi ha participat la consellera de Justícia, Ester Capella, que ha demanat "més política i menys justícia" i ha reiterat que "tots sabem que no hi va haver violència" pel que ha demanat que el judici sigui "just" i que no s'apliqui un "tipus penal" inaplicable en aquest cas. "Demanem que es torni als principis dels dret penal i que les persones responguin a fets comesos i no imaginats i coses que no han passat", ha afegit en aquest punt.