Urnes i paperetes en qualsevol dels casos. Aquesta és la posició que ha defensat avui al matí el president de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez. Tal com va ratificar ahir en el seu full de ruta, l’ANC es planteja la declaració unilateral d’independència perquè "cal tenir en compte tots els escenaris possibles". Un d’ells és que l’Estat “embogeixi” i no permeti el referèndum. En aquest cas, la DUI serà l’única opció viable per tirar endavant el procés però, fins i tot en aquest context d’unilateralitat, els catalans estarien citats a les urnes per votar.

En una entrevista al programa Via Lliure de RAC1, Sànchez ha assegurat que la República Catalana naixerà, tant sí com no, de la voluntat dels ciutadans de Catalunya expressada mitjançant un vot. “Serem allò que la gent vulgui ser i en democràcia la gent això ho expressa a les urnes. Per tant, tard o d’hora votarem per ratificar una DUI o per demanar al Parlament que faci aquesta proclamació”, ha detallat. Així doncs, el president de l’ANC ha volgut desvincular el concepte “unilateralitat” del concepte “referèndum”. És a dir, es pot declarar la independència sense el consentiment de l’Estat espanyol, però alhora corroborar aquesta voluntat a través de les urnes.

Mesos de tensió

En un altre ordre de coses, Sànchez ha llançat un missatge d’advertència a l’executiu de Mariano Rajoy, a qui ha deixat clar que “la nostra aposta està feta des del convenciment que hi haurà referèndum” i, per això, si l’Estat vol impedir-lo “s’haurà d’arremangar i suar molt la samarreta”. El líder de la formació independentista preveu uns propers mesos de tensió.

Pel que fa a la data i la pregunta, tema candent en el si de l’independentisme, Sànchez s’ha mostrat convençut que estaran decidides “abans de marxar de vacances”, un cop esgotats els darrers cartutxos de la via pactada amb Madrid.