Crits de "ni un pas enrere" i "independència", estelades onejant, i "sí" de totes mides han tenyit de color la cinquena assemblea general de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), celebrada aquest dissabte al Palau d’Esports de Granollers. Els assistents a l’acte, pràcticament 3.000 socis, han aprovat massivament donar suport a una hipotètica Declaració Unilateral d’Independència (DUI) en cas que “l’Estat espanyol embogeixi i utilitzi la seva coacció" per impedir el referèndum.

“La proclamació efectiva de la independència pot esdevenir conseqüència d’una majoria a favor del ‘sí’ en el referèndum o bé de forma directa des del poder legítim de Catalunya”, resa el full de ruta aprovat pràcticament per unanimitat. Amb tot, el president de l’entitat, Jordi Sànchez, ha reiterat que l’aposta “ferma” de l’ANC és el referèndum, però ha aclarit que, “si l’Estat embogeix i utilitza la seva coacció, poc probable, considerem que el Parlament té prou legitimitat, prou força, prou suport ciutadà per constituir-se en un Estat propi”.

El full de ruta que ha de servir per marcar la línia d’actuació dels pròxims mesos preveu també, en forma d’objectiu estratègic, la necessitat de “mantenir la unitat d’acció dels partits i de les entitats independentistes com a garantia de l’èxit del procés cap a la independència”. Aquesta premissa pren especial rellevància després de les tensions de les últimes setmanes a Junts pel Sí, que es van difuminar després de l’acte que va celebrar el passat divendres el Govern en ple com a símbol d’unitat entorn el referèndum.

“El proper 11-S serà un esclat de colors”

Tot i que l’escenari per al proper setembre és incert, un any més, l’onze de setembre l’ANC organitzarà un acte en suport al referèndum. La manifestació vol simbolitzar el “camí recorregut” pel procés i culminarà en un punt de trobada, la cruïlla de passeig de Gràcia i el carrer d’Aragó, a Barcelona. L’eina principal serà el ‘sí’ que ha de servir “per canviar-ho tot” i l’acte serà “un esclat de colors”.

La mobilització ciutadana exemplificada en les manifestacions anuals de la Diada és un dels punts més importants del full de ruta aprovat a l'assemblea com a eina per “combatre les ingerències a les institucions de govern catalanes per part del Govern espanyol”. L’ANC reclama una mobilització “pacífica i democràtica” per defensar els drets dels catalans i per això, tal com especifica el full de ruta, l’entitat es compromet a “preparar, organitzar, convocar i coordinar aquestes mobilitzacions”. 

Ovació a Carles Puigdemont i Carme Forcadell

Votat el full de ruta, els assistents s’han posat dempeus i han ovacionat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Durant la seva intervenció, el president ha assegurat que, en les properes setmanes, el Govern espanyol tindrà sobre la taula una proposta per negociar la celebració del referèndum i ha reiterat el compromís del Govern de posar les urnes.

Entre d’altres, a l’acte també ha assistit el diputat de Junts pel Sí Lluís Llach que ha estat rebut amb aplaudiments i crits d'independència. D’aquesta forma, l’ANC ha manifestat el suport al cantautor després de la polèmica generada al voltant de les seves declaracions en diverses conferències, en què va assegurar que els funcionaris que no complissin la Llei de Transitorietat Jurídica serien sancionats. Està previst que aquesta llei, que forma part de les anomenades lleis de desconnexió, s’aprovi al Parlament per tal que el Govern pugui convocar el referèndum, anunciat per a aquest setembre.

A més dels membres de Junts pel Sí, han assistit a l’acte representants del PDeCAT, ERC, la CUP, Demòcrates i entitats com Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis per la Independència, entre d’altres. 

Actes de mobilització en suport a la Mesa

Per la seva part, el president de l’ANC, Jordi Sànchez, ha anunciat mobilitzacions de suport als membres de la Mesa, Anna Simó, Lluís Corominas, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet abans que declarin davant el Tribunal Superior de Justícia (TSJC), per haver permès les votacions al Parlament sobre la comissió constituent. Les declaracions seran els dies 8, 12 i 23 de maig.

Així mateix, Sànchez ha obert la porta a organitzar una acampada al parc de la Ciutadella, davant les portes del Parlament perquè els diputats “puguin legislar el dret al referèndum i convocar-lo”. 

Globus de colors, confeti i la interpretació d'Els segadors per part dels assistents han marcat el punt final de la cinquena assemblea general de l’ANC.