El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat des de Nova York que "no hi ha cap tracte de privilegi ni favor a cap ciutadà, sigui qui sigui i es digui com es digui", en referència al rei emèrit Joan Carles I, després que aquesta setmana hagi transcendit que el monarca era coneixedor del fet que la Fiscalia l'investigava abans que ell presentés les regularitzacions fiscals.

"L'Agència Tributària treballa, la Fiscalia treballa i nosaltres respectem aquest treball. No hi ha cap fre, el nostre Estat social, democràtic i de dret funciona perfectament", ha sostingut Pedro Sánchez en la seva compareixença des de la ciutat nord-americana. Paral·lelament, ha manifestat que "estem treballant amb la Casa Reial per a una major transparència".

Sánchez dona suport a Laya

Preguntat per la investigació que s'ha iniciat sobre l'exministra d'Exteriors, Arancha González Laya, pel trasllat de Ghali a Espanya, el president de l'executiu espanyol s'ha mostrat molt contundent i ha sortit en defensa de l'extitular del ministeri d'Afers Exteriors: "El govern va donar resposta a una petició humanitària d'una persona que estava a punt de morir. Vam fer el que calia, i es va fer dins de la llei".

Tanmateix, Sánchez ha defensat que "estem davant d'una nova oportunitat per restablir relacions amb el Marroc i fer-ho d'una manera més sòlida, amb nous fonaments", a l'espera que es formi nou govern en aquest país.

Acusa el PP d'"insubmissió constitucional"

El també secretari general del PSOE ha parlat del bloqueig de la renovació del Consell General del Poder Judicial. Sobre la proposta dels populars per renovar aquest òrgan, Pedro Sánchez ha apuntat que "el Congrés ha demostrat aquesta setmana que no hi ha una majoria parlamentària que estigui alineada amb les tesis del PP". El president ha volgut adreçar un missatge directe a Pablo Casado: "Li dic al principal grup de l'oposició que no hi ha dues constitucions, no hi ha la Constitució espanyola per una banda i, per una altra, la Constitució del PP". En aquesta línia, ha indicat que "estem veient un Partit Popular en clara insubmissió constitucional".

Novament, ha tornat a apel·lar a la importància de renovar els òrgans que tenen el mandat caducat, més enllà del CGPJ, com per exemple el Defensor del Poble o el Tribunal de Comptes: "És un moment clau en què els ciutadans han de veure que les institucions surten reforçades".

Pel que fa als pressupostos de 2022, el president del govern de l'Estat espanyol ha considerat que "el context de recuperació en el qual es troba el país obliga a tots els grups parlamentaris a aprovar uns comptes necessaris si volem que la recuperació econòmica sigui justa". S'ha mostrat convençut que "hi haurà pressupostos" i que es presentaran "dins el termini i en la forma escaient".

El dijous, novament a la Palma

Sánchez ha viatjat fins a Nova York amb motiu de l'Assemblea General de les Nacions Unides, de la qual participarà i farà una intervenció. Abans, però, s'ha reunit amb el secretari general de l'OTAN i també participarà en un acte a l'Institut Cervantes de Nova York amb els presidents de Costa Rica, Sierra Leone i Suècia sobre la recuperació després de la pandèmia.

Una vegada acabi l'Assemblea General de l'ONU, el president del govern espanyol es tornarà a desplaçar fins a La Palma per fer seguiment de la situació de l'illa per l'erupció del volcà Cumbre Vieja. Pedro Sánchez ha iniciat la seva compareixença traslladant la seva "solidaritat i empatia" pels afectats i s'ha compromès a treballar per la "reconstrucció i recuperació de la normalitat, així com amb la gestió de les conseqüències de l'erupció".

 

Imatge principal: Pedro Sánchez, president del govern espanyol, acompanyat del ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, aquest dimecres a Nova York. EFE.