La falta de concreció de la posició del govern espanyol sobre l'estada del líder del Polisario a l'Estat espanyol per recuperar-se de la Covid-19 ha acabat amb la justícia pel mig. Tot i que la Moncloa va assegurar no tenir coneixements de la seva arribada a un hospital de La Rioja després de l'enrenou produït quan va transcendir als mitjans, també és cert que altres fonts asseguraven que el govern no s'hi va oposar i va provocar el malestar, especialment, del propi govern del Marroc que amenaçava en imposar restriccions a les relacions amb l'Estat. Si repassem l'hemeroteca més immediata, una de les crisis que es va obrir va ser l'arribada d'immigrants a Ceuta.

Malgrat tot, des de la mateixa justícia espanyola també hi ha conseqüències. Ara, un jutge de Saragossa que investiga l'entrada a Espanya del líder d'el Front Polisario, Brahim Ghali , ha citat en qualitat d'investigada l'exministra d'Afers Estrangers, Arancha González Laya, segons han avançat fonts judicials. Recordem que Laya va estar substituïda aquest estiu, juntament amb una majoria de ministres del PSOE per desig del president Pedro Sánchez. Actualment, aquesta cartera l'ocupa el ministre José Manuel Albares.

La decisió d'imputar Laya és del magistrat Rafael Lasala i dona resposta a la petició de l'acció popular, Antonio Urdiales, que considera l'exministra una de les responsables principals. D'altra banda, Lasala també ha citat l'exvicepresidenta Carmen Calvo. Aquestes diligències havien estat sol·licitades per una de les acusacions populars que exerceix l'advocat Juan Carlos Navarro després de la declaració com a imputat de l'excap de Gabinet de Laya a Exterior, Camilo Villarino.

Villarino va assegurar davant del jutge que, malgrat ser la pròpia exministra qui va executar l'operació d'entrada de Ghali per l'aeroport de Saragossa, la decisió va ser presa per Calvo. De la seva declaració es desprenia que no va ser l'exministra qui va prendre la decisió sinó que, textualment, Villarino va dir que "González Laya li va comunicar que s'havia pres la decisió" sense especificar qui ni on la van prendre però per rang li tocaria a la vicepresidenta.

Recordem que el líder del Front Polisario va aterrar a la base militar de Saragossa el passat 18 d'abril en un avió medicalitzat procedent d'Algèria. La decisió de l'Executiu d'ocultar a Ghali al nostre país va provocar una greu crisi institucional. Després d'aterrar, Ghali va ingressar a l'Hospital San Pedro de Logroño amb un nom fals, on va romandre tractant-se de la Covid-19. Després, Ghali va tornar a Algèria.