La lava del nou volcà de Cumbre Vieja avança més lentament, però això no ha impedit que el barri de Todoque, a Los Llanos de Aridane, quedi condemnat a ser sepultat.

Tot i la nova lentitud de l'avenç de la lava, deguda a l'orografia del terreny i al fet que s'ha anat refredant lleugerament, s'hi suma que el volcà ha entrat en una nova fase d'erupció, la més explosiva fins ara. 

Evacuació a correcuita

El recorregut de la lava passarà irremeiablement per Todoque, però gràcies a la nova lentitud d'aquest, els veïns han pogut no només evacuar la zona sense riscos, sinó recollir moltes de les seves pertinences personals.

 

vecino de Todoque evacua volcan La Palma lava / Europa PressUn veí de Todoque (La Palma) salva algunes de les seves pertinences abans que arribi la lava i sepulti casa seva / Europa Press

Un miler de persones han estat desallotjades del barri canari, les quals han pogut tornar puntualment a les seves cases a recollir tot el que puguin. 

Sempre acompanyats de personal d'emergències, els veïns de Todoque han pogut apropar-se a les seves cases a salvar de la lava mobles, electrodomèstics, records i, a grans trets, tot el que els ha estat possible. Avui els veïns d'aquesta població podran tornar a recollir coses fins a les nou del vespre, a causa de la lentitud de la lava.  

 

los servicios de emergencia evacuacion lava volcan La Palma / Europa press Els serveis d'emergència ajuden els veïns de Todoque a evacuar les seves pertinences abans que la lava tanqui els accessos al barri / Europa Press

Els veïns només poden accedir als seus habitatges abans que "quedi col·lapsada la carretera" per la lava, motiu pel qual sempre han d'anar acompanyats per forces i cossos de seguretat o emergències.

S'espera que centenars de cases seran sepultades al barri canari, les quals se sumarien als 185 habitatges que ja han estat engolits per la lava des de diumenge. Per ara s'ha calculat que l'erupció del volcà està deixant pèrdues per més de 400 milions d'euros, segons el president canari, i encara no ha arribat ni al mar. 

Més explosions, més força

Per si l'erupció fins ara no fos suficient, el volcà de La Palma ha entrat en una fase més explosiva. Les boques rugeixen amb més força i les explosions són més intenses. Segons ha informat l'Institut Vulcanològic de Canàries, des de les set de la tarda de dimarts hi ha hagut un "fort increment" del tremolor volcànic

La nova activitat reforçada pot provocar l'obertura de noves boques al volcà. Per ara, però, el que és segur és que hi ha dues llengües de lava. Una, la més ràpida, és la que engolirà Todoque. L'altra, més lenta, té un moviment mínim a la zona de Las Manchas. 

Futur, al mar

Els pronòstics sobre l'arribada dels rius de lava al mar han anat fallant un darrere l'altre. La lava sembla que arribarà a l'aigua marina més tard del que s'esperava. 

En tot cas, el resultat serà el mateix. Quan la lava i l'aigua salada entrin en contacte, es produirà una reacció química que generarà gasos àcids, compostos per àcid clorhídric i partícules de vidre que són perillosos per la salut de les persones i de l'ecosistema. 

La diferència entre temperatures de la lava, a uns 1.000 graus, i l'aigua del mar, a 20 graus, produirà un xoc i es provocaran detonacions pel canvi tèrmic. 

 

Imatge principal: El barri de Todoque envoltat per la lava / Efe