El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha sortit en defensa del paper que ha de tenir la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, en el debat sobre la reforma del mercat laboral. Aquest divendres, Unidas Podemos donava un cop sobre la taula i es queixava de la "intromissió" de Calviño en les competències de la vicepresidenta segona i responsable de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz. En aquest escenari, Sánchez ha negat aquesta "intromissió" i ha avalat la participació de diversos ministeris en aquest projecte: "Hi ha col·laboració, coordinació i aportació, és una reforma de tot el govern espanyol", ha sostingut el cap de l'executiu estatal.

La formació morada reclamava una reunió d'urgència als seus socis per "revisar els compromisos de coalició" degut al que ells entenen que és una "intromissió" de Nadia Calviño en el marc de la reforma laboral. Expliquen, segons Europa Press, que la vicepresidenta primera hauria intentat intervenir en la negociació amb els agents socials i els treballs per la derogació de la llei aprovada pel PP quan tenia majoria absoluta amb Rajoy com a president.

 

Compromís d'aprovar la reforma abans que acabi 2021

Davant d'aquesta qüestió, Pedro Sánchez s'ha alineat amb la titular d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital i ha avisat a Podemos que "qui negocia és el govern espanyol" en tractar-se d'una "reforma estructural". Ha subratllat que, "almenys", en el debat hi participen cinc ministeris: Economia, Treball, Seguretat Social, Educació i Hisenda.

Per a Sánchez, aquest projecte de reforma laboral és "una de les lleis més transcendentals de la legislatura" i per això ha recalcat la importància de "col·laborar" entre els diferents ministeris. Paral·lelament, el president espanyol ha assegurat que el compromís és que la reforma laboral s'hagi aprovat "abans que finalitzi l'any".

"Avenç" en el debat sobre l'increment del preu de l'energia

Una de les qüestions que ha ocupat l'agenda del Consell Europeu d'aquest octubre ha estat l'augment del preu de l'energia. La proposta del govern espanyol és fer una compra conjunta de reserva de gas i més actuacions i intervencions en el mercat elèctric. En aquest sentit, ha lamentat que "no s'hagi anat més enllà" amb aquests plantejaments, però ha indicat que s'ha constatat un "avenç" en el fet que s'hagi acordat analitzar "els comportaments" dels mercats de gas i d'energia i "valorar les pràctiques comercials" que hi ha.

En aquest sentit, Sánchez ha expressat que "som 27 estats membres" i que "els temps de cadascun són diferents", en relació amb el fet que hi hagi alguns països que "no tinguin tan clar" que s'hagi d'intervenir i actuar en el mercat elèctric.

Sense claredat pel cas d'Alberto Rodríguez

Preguntat pel cas del diputat condemnat d'Unidas Podemos, Alberto Rodríguez, el president del govern espanyol no ha manifestat una posició clara al respecte: "A Espanya, hi ha independència de poders. És una qüestió que s'ha de dirimir entre dos poders, el legislatiu i el judicial. Des del punt de vista del poder executiu, respectem la independència d'aquests poders. El legislatiu i el judicial s'hauran de pronunciar i sembla que el judicial ja ho ha fet. Ara s'haurà de pronunciar el legislatiu aviat", ha explicat Pedro Sánchez.

 

Imatge principal: El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, arribant al Consell Europeu. EFE.