Podem ha demanat a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, la seva dimissió "per dignitat" en entendre que tant el que ha fet el jutge del Suprem Manuel Marchena com el que ha "perpetrat" Batet en retirar l'escó al diputat morat Alberto Rodríguez "atempta contra la democràcia i la separació de poders".
 

 

És una cosa "gravíssima", han coincidit a qualificar els portaveus de Podem, Isa Serra i Pablo Fernández, en una roda de premsa a la seu de la formació en el marc del xoc entre els dos socis del govern espanyol a compte de la retirada de l'acta a Rodríguez i sobre qui ha de pilotar el procés per derogar la reforma laboral.

 

portaveus podem Europa Press

Els portaveus de Podemos Pablo Fernández i Isa Serra / Europa Press

"Atac a la democràcia"

Serra ha apuntat que la retirada de l'escó al ja exdiputat és un "atac a la democràcia", no només contra Rodríguez i Podemos, sinó contra el poder "legislatiu, la voluntat popular i la democràcia". En aquest sentit, la dirigent de la formació morada ha subratllat que la sentència del Suprem contra Rodríguez és "injusta", amb "totes les proves en contra" i sustentada en "acusacions falses".

També ha desgranat que respecta la decisió que ha adoptat de no presentar una querella per presumpta prevaricació contra la presidenta de la Cambra Baixa, pel que ja no es preveu aquesta acció jurídica en recaure la legitimitat per presentar-la a Rodríguez.

En la mateixa línia s'ha expressat el president d'Unidas Podemos al Congrés, Jaume Asens, que ha carregat contra Batet i contra el jutge del Tribunal Suprem (TS) Manuel Marchena després de la suspensió de l'acta de Rodríguez, que va ser condemnat pel Tribunal Suprem per donar una puntada de peu a un policia el 2014.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Asens ha acusat la presidenta del Congrés d'"haver-se inventat una nova condemna" per a Rodríguez i ha considerat que "es va extralimitar fruit de les pressions" del president del TS, Manuel Marchena: "Que es presenti a les pròximes eleccions", ha dit Asens, indignat. El dirigent de Podemos ha recordat que la responsabilitat penal de Rodríguez va desaparèixer quan va pagar la multa que va substituir la condemna original a un mes i mig de presó.

Degradació

"El senyor Marchena el que hauria de fer és presentar-se a les eleccions perquè ara mateix és qui en moltes ocasions s'erigeix com a president del Congrés o del Parlament", ha lamentat Asens, que ha qualificat la situació de "degradació democràtica".

D'altra banda, Asens ha enviat un missatge de tranquil·litat sobre l'afectació que pot tenir el cas del diputat Rodríguez sobre la coalició de govern amb el PSOE: "Tots els governs de coalició tenen moments de tensió, perquè són dos projectes que tenen tradicions diferents i projectes diferents. És un pacte de convivència, no d'amor, i és normal que aquests alts i baixos es produeixin de tant en tant".

 

Foto principal: La presidenta del Congrés, Meritxell Batet / Europa Press