El Consell de Ministres del govern espanyol ha aprovat destinar 1.185,2 d'euros per modernitzar 18 helicòpters de combat Tigre MK III. Segons el pla acordat amb el ministeri d'Hisenda, els diners es distribuiran en nou terminis del 2029 a 2037. L'empresa que es beneficiarà més d'aquest acord és Airbus Helicópteros, amb seu a Albacete. Aquest projecte per renovar el model d'helicòpter el comparteixen Alemanya i França. El ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme prefinanciarà parcialment el programa de modernització amb 707,5 milions d'euros entre 2022 i 2028. 

Modernitzar

Sembla que l'Exèrcit espanyol vol millorar el seu equipament militar. El mes passat, el president Pedro Sánchez va iniciar les negociacions per comprar cinquanta nous avions caça de combat F-35 per l'Exèrcit de l'Aire i l'Armada espanyola. Però les inversions en matèria militar no acaben aquí: tal com ha informat aquest dimecres el Consell de Ministres, el projecte de modernització dels Tigre estendrà la vida útil dels 18 helicòpters de 20 a 40 anys "per poder complir les missions que s'assignin més enllà de 2035". Amb això, s'estima que aquests helicòpters d'atac de l'Exèrcit de Terra podran estar operatius fins al 2050. Aquest projecte forma part d'un acord trilateral que l'Estat espanyol ha establert amb França i Alemanya. Més concretament, des de l'Executiu asseguren que la modernització consisteix a "millorar comunicacions, acabar amb l'obsolescència dels anys 90, millorar la digitalització, millora de sistema de combat i la seva integració amb altres sistemes d'armes".

Finançament

Pel que fa al finançament del projecte, el Consell de Ministres asseguren que: "s'ha acordat que el repartiment de cost i de participació industrial sigui en funció del nombre inicialment previst d'helicòpters a modernitzar: un 78,83% equivalent als 67 Tigre HADF de França i un 21,18% equivalent als 18 Tigre HADE d'Espanya". Espanya gastarà 1.185,2 d'euros en total per finançar la modernització al llarg de 8 anys. L'empresa d'Albacete Airbus Helicópteros, que ja va fabricar aquest model d'helicòpters, serà la més beneficiada per la renovació. Per tal de fer front a aquest cost tan important, el govern espanyol ha anunciat que serà el ministeri d'Indústria que avançarà  707,5 milions d'euros entre 2022 i 2028 per prefinançar el projecte.

Més avions

El president d'Espanya, Pedro Sánchez, va iniciar el mes de novembre les negociacions per comprar cinquanta nous avions caça de combat F-35 per l'Exèrcit de l'Aire i l'Armada espanyola. El Ministeri de Defensa vol substituir una part dels avions de combat que té actualment pels nous models F-35, segons la web Jane's. L'Estat espanyol gastaria 3.950 milions de dòlars en armament militar.

Els avions de combat F-35 són els caces més avançats del món, segons la web especialitzada en militars i aeroespacials de guerra. D'aquest model es volen comprar vint-i-cinc per l'Exèrcit de l'Aire i uns altres vint-i-cinc del tipus F-35B, avions que enlairen i aterren verticalment, per a l'Armada espanyola.

 

Foto principal: un model alemany de l'helicòpter de combat de l'Exèrcit de Terra Tigre III