Aquest dimarts fa 547 dies que Jordi Cuixart i Jordi Sànchez son privats de llibertat. Un any i mig de presó preventiva. Una situació que, com a mínim, s'allargarà tres mesos més fins que acabi el judici, ratllant el límit dels dos anys de presó preventiva permesos per la llei.

Malgrat això, Òmnium ha defensat que la dignitat dels dos líders independentistes es manté intacta. "No descansarem fins que tornin a casa, ells i la resta de presos polítics, exiliats i represaliats", han difós en un missatge a les xarxes socials. L'entitat també proposa acompanyar la rosa vermella amb una de groga aquest Sant Jordi en símbol de solidaritat.

Jordi Sànchez, a través del compte de Twitter, ha denunciat la violació dels seus drets personals i polítics. "Al cap de 9 setmanes de judici" ha assegurat, la seva "voluntat i determinació continuen intactes, i encara més fortes".

El president a l'exili, Carles Puigdemont, també ha recordat la data i ha lamentat que faci un mes i mig que son a la presó sense haver comès cap delicte. També destaca que "no hi ha cap prova" i els testimonis son "vergonyosos". "La vostra dignitat és la vergonya dels repressors", diu Puigdemont a Sànchez i Cuixart.

També la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha consierat de "vulneració flagrant de drets fonamentals per la qual algun dia l’Estat espanyol serà condemnat" la situació de Sànchez i Cuixart

El candidat al 28-A de JxCat per Girona, Jaume Alonso-Cuevillas, destaca que "tres dels quatre caps de llista de JxCat són a la presó".