"Renunciar al Govern, ens allunya de la independència". Així de contundent s'ha expressat l'exsecretari general de Junts, Jordi Sánchez, preguntat sobre la consulta activada des d'avui que es planteja als més de 6.000 militants amb dret a vot de Junts per Catalunya, i en la qual ja va anunciar que "votarà un sí clar". En un cara a cara amb el diputat de JxCat al Parlament, Jaume Alonso-Cuevillas, a El món a RAC1 aquest dijous, Sánchez ha reconegut que si s'està produint un incompliment de l'acord per part d'ERC, però ha defensat que sortir del Govern "no ens ajudarà a assolir els acords que ERC no ha respectat". En aquest sentit, ha afirmat que la direcció estratègica de l'independentisme estarà més complicada, però ha subratllat que els seus votants i la majoria d'afiliats "no donem cap batalla per perduda". 

L'exsecretari general de la formació independentista ha assegurat que Junts és una opció política compromesa amb l'1-O i que "només des de la unitat podem avançar, portem moltes batalles de moments difícils". Segons Sànchez l'opció de sortir del Govern "és un canvi radical", i ha indicat que donaria suport a aquesta idea si tingués clar que si amb aquesta decisió sortiria reforçat el procés independentista o Junts, "però no, es debilitarà". En l'altra cara de la moneda se situa el diputat de Jaume Alonso-Cuevillas, que defensa que sortir del Govern és la millor solució. Cuevillas ha argumentat que Junts va néixer com un moviment d'alliberament "votarem entre si pesa més l'ànima de moviment o pesa més el partit polític". En aquest sentit, ha reblat que l'objectiu principal de Junts és la independència i "constatem tots que des de l'any 2017 cap aquí ens hem allunyat". 

La independència cada cop més lluny

En aquest debat, Sànchez ha defensat que el compromís de JxCat és treballar des del Govern per donar benestar, per ajudar a les empreses i les polítiques lingüístiques. "La nostra cultura és saber que en els moments difícils no hem de renunciar". A més, ha considerat que els millors consellers del Govern són de JxCat. Per aquesta raó, ha reiterat que l'opció de sortir del Govern seria la pitjor notícia per l'independentisme. Cuevillas per la seva banda, ha argumentat que l'estratègia d’ERC passa per l’hegemonia del Govern. "La posició d’ERC no ens acosta a la independència, sinó que cada cop ens allunya més". El diputat considera així que el que cal és fer una "gran sacsejada a l’espai independentista, i només es pot fer sortint del Govern". "Podem liderar aquest moviment que ens acosti cap a la independència", ha reblat. 

Cuevillas ha argumentat que el programa electoral de Junts té unes polítiques sectorials que sí que s'estan complint, però "el late motiv de l'existència de Junts per Catalunya és avançar cap a la independència i hem retrocedit", ha reiterat doncs que cal fer aquesta sacsejada. Sànchez ha replicat assegurant que en els últims 25 anys el moviment independentista ha crescut i avui "és molt més fort", en canvi, Cuevilla no ha donat el braç a tòrcer i ha mantingut el seu discurs afirmant que en els últims 5 anys s'ha retrocedit "la gent està desanimada desorientada i es nota una davallada del moviment". 

Que Junts no sigui la nova CUP 

Sànchez ha dit que no poden renunciar a cap espai de poder. "I el Govern és un gran espai de poder, per tant, no s'entén que el volem abandonar". En aquest sentit, el dirigent independentista ha assegurat que no s'imagina que Junts sigui "la nova CUP" i assumeixi el paper de fer una "política antitot". Ha argumentat així que "si avui abandonem al Govern, no té sentit anar a l'oposició a votar en contra de tot el que el Govern proposa". 

Sobre la decisió que acabi prenent la militància, Sànchez ha afirmat que es mantindria al partit i que podria conviure amb l'altra opció plantejada, perquè considera que aquest discurs no té recorregut i l’acabaran moderant. "En curt termini es veurà la dificultat de fer acció política", ha reblat. Si s'acabés votant abandonar el Govern, Sànchez s'ha qüestionat: "que fem l'endemà d’abandonar el Govern per defensar el procés independentista?". Per la seva banda, Cuevillas no ha descartat que en funció de la decisió que acabi prenent la militància hi hagi una escissió al partit. "No es pot descartar, en els últims deu anys el panorama de partits ha canviat tant que és imprevisible. Jo crec que si surt que seguim al Govern la crisi la tindrem d'aquí a dos o tres mesos", ha dit.