"El meu vot serà un sí clar". Amb aquesta contundència s'ha expressat l'exsecretari general de Junts Jordi Sànchez preguntat pel sentit del seu vot a la pregunta que es planteja als més de 6.000 militants amb dret a vot de Junts per Catalunya. En declaracions al programa Els Matins de TV3 Sànchez ha indicat que votarà que 'sí' a la pregunta: "Vols que Junts continuï formant part de l'actual Govern de la Generalitat de Catalunya?". L'exsecretari general de la formació independentista ha assegurat que el seu vot serà "un sí a continuar treballant per la independència, un sí a continuar forçant que ERC vingui a uns acords que efectivament no està complint".

El dirigent independentista ha subratllat que el seu partit no pot sortir del Govern si realment està preocupat "pel compliment dels acords" del pacte de Govern. "Si sortim els acords encara es compliran menys, la unitat estratègica és fonamental si volem recuperar l'esperit de fa cinc anys de l'1 i el 3 d'octubre". En la mateixa línia, Sànchez ha apuntat que si ara abandonen el Govern "tardarem molts anys a tornar a fer realitat la unitat i estaríem abocant les institucions a un govern socialista o un tripartit que enterraria l'independentisme". "ERC no ha estat lleial, però nosaltres no abandonem la causa", ha reblat. Sobre la unitat del partit, Sánchez s'ha mostrat confiat que els afiliats "seguiran apostant per un partit fort, responsable, compromès amb la independència".

El secretari general de Junts, Jordi Turull, va assegurar aquesta dilluns a la tarda que han fet "renúncies" davant d'ERC i va lamentar que el president del Govern, Pere Aragonès, no hagi fet "cap contraproposta". "No hi ha hagut cap gest d'ERC (...). Nosaltres hem baixat dos o tres esglaons". Junts preguntarà a finals de setmana a la militància si vol que el partit continuï formant part del Govern amb tres possibles respostes. 

"ERC haurà de recuperar la voluntat de diàleg"

L'exsecretari general de Junts ha insistit en que ERC haurà de "recuperar la voluntat de diàleg" que, apunta, "no hem vist últimament". Segons Sànchez, els afiliats seguiran apostant per un partit "fort, responsable i compromès amb la independència", així doncs, espera que el resultat de la consulta sigui la continuïtat al Govern. "Vivim en una escalada de tensió entre els dos socis, crec que cadascú ha de ser responsable de les seves paraules i de què ha aportat i què no per destensar o escalar la tensió".

El Govern, reunit però dividit

El Govern ha celebrat la primera reunió ordinària del Consell Executiu sense el ja exvicepresident i exconseller de Polítiques Digitals Jordi Puigneró. És el primer Consell Executiu després que el president de la Generalitat destituís a Puigneró en haver-li perdut la confiança. Tots els consellers han arribat junts al Consell Executiu, encapçalats per Aragonès, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà; i la consellera d'Universitats, Gemma Geis. Durant les reunions del Consell habitualment el vicepresident seia a la dreta d'Aragonès, mentre que l'esquerra del president l'ocupava Vilagrà. Amb la destitució de Puigneró, Vilagrà ha passat a seure a la dreta del vicepresident i a l'esquerra s'hi ha situat el secretari del Govern, Xavier Bernadí.