El gir que està fent el president Pedro Sánchez cap a Ciutadans està convertint el govern espanyol en una olla a pressió, per les estratègies contraposades del PSOE i de Podemos. La bona sintonia que s'ha posat de manifest aquest matí en l'entrevista que la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, ha mantingut amb el portaveu adjunt de Cs, Edmundo Bal, ha encès les alarmes a la formació de Pablo Iglesias, perquè apunta que Ciutadans serà el soci preferencial per aprovar els pressupostos de l'Estat.

El que va aparèixer com el govern més progressista de la història està deconstruint amb una gran rapidesa aquesta imatge i s'està convertint per l'acció de Sánchez en un govern estrictament pragmàtic per assegurar-se majories parlamentàries. El càlcul del PSOE és que Podemos aguantarà quedar descol·locat, perquè preferirà no abandonar l'executiu espanyol, després dels esforços que va fer per arribar-hi.

El malestar de la direcció de Podemos és descomunal i confirma que l'executiu de coalició espanyol està entrant en una fase de forta tensió. La ministra d'Igualtat, Irene Montero, la número dos de Podemos al govern espanyol, ho ha fet públic aquesta tarda amb expressions fortes. "Cs governa gràcies a Vox, per això no és creïble que donin suport a les polítiques centrals del govern de coalició. Qui mira cap a la dreta no és el govern, sinó una part d'ell. Complir l'acord de govern implica cuidar la majoria parlamentària que el va fer possible", ha indicat. La tensió interna al govern espanyol ja ni tan sols es dissimula.

L'acostament de Sánchez a Ciutadans pocs mesos després que des de l'entorn mediàtic socialista se'l considerava membre del "trifachito" ha deixat també amb mala posició ERC, i el seu primer representant al Congrés, Gabriel Rufián.

Si el president espanyol gira cap al partit d'Inés Arrimadas, es desfan totalment les possibilitats d'una taula de diàleg sobre Catalunya, que era la gran aposta d'ERC per la qual va investir Pedro Sánchez el passat mes de gener.

Rufián ha reconegut que la seva formació s'haurà de replantejar l'estratègia.

La vicepresidenta Carmen Calvo ja ha anat avui en la nova línia dictada pel líder del PSOE, i s'ha compromès amb Cs a actuar a Catalunya si els casos de coronavirus augmenten. Seria una nova intervenció de les competències de la Generalitat i una desautorització de la consellera Alba Vergés, inacceptable per a ERC, que fins ara era sòcia de Sánchez.