El portaveu adjunt de Cs, Edmundo Bal, ha assegurat que té el compromís de la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, en el sentit que actuarà a Catalunya "i no eludirà la seva responsabilitat ni miraran a una altra banda" si els contagis de coronavirus segueixen augmentant i no responen les mesures adoptades fins ara.

"És una declaració que agraeixo. Veurem concretament quina eina trien per afrontar aquests rebrots", ha dit Bal en una roda de premsa telemàtica després d'acabar la reunió amb la vicepresidenta espanyola, la segona que manté en menys de dos mesos.

Si veuen que les mesures adoptades fins ara a Catalunya, referint-se en concret al confinament perimetral que es va fer a Lleida, no són suficients, Bal ha reiterat que seguiran insistint que l'executiu espanyol "prengui el control" i que el ministre de Sanitat adopti la declaració d'actuacions coordinades, prevista en l'anomenat decret de nova normalitat, al qual Cs va donar suport.

La reunió, que ha estat "molt productiva", en paraules de Bal, ha abordat també la possibilitat d'estendre els ERTO més enllà de setembre. Calvo ha promès estudiar-ho, sobretot per als sectors "sensibles" com el turisme, que es troben en una situació molt delicada.

Catalunya ha superat les últimes hores la xifra de 100.000 casos positius de coronavirus, des de l'inici de la pandèmia fa uns cinc mesos, segons les dades facilitades pel Departament de Salut a través de la seva nova pàgina web sobre l'evolució d'aquesta malaltia.

Respecte a les últimes hores, Salut ha notificat 1.243 casos més a Catalunya, de manera que el total de persones contagiades puja a 100.668, i sis morts més.

El total de persones mortes per aquesta malaltia i les seves conseqüències sumen 12.751 a Catalunya, de les quals 6.995 han mort en un hospital o centre sociosanitari, 4.118 en una residència geriàtrica, 814 en un domicili i 824 no han estat classificats per falta d'informació.

D'altra banda, investigadors del BIOCOMSC, el grup de recerca de biologia computacional de la UPC, han informat aquest dilluns que la propagació de la Covid-19 al Vallès Oriental i Occidental se situa a l'entorn de 2 després de tenir un "empitjorament fort". També han indicat que la Regió Sanitària Metropolitana Nord es veu compensada per la millor situació del Maresme i zona nord de Barcelona. Segons els científics, les pujades són fortes a tota la zona del Vallès.

De fet, l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, va assegurar aquest diumenge que "les darreres dades no són bones", ni al nord ni al sud de la ciutat. En un missatge difós per l'Ajuntament de Sabadell a Twitter, Farrés va explicar que els casos de persones ingressades a l'Hospital Parc Taulí "comencen a créixer", si bé encara no hi ha cap pacient amb Covid-19 ingressat a l'UCI.