Pedro Sánchez s’ha hagut d’enfrontar al còctel habitual de Pablo Casado: ETA i Catalunya. O el que és el mateix, l’agenda marcada per la dreta política i mediàtica: el suport de Bildu als pressupostos i l’immersió lingüística a l’escola catalana. Davant d’això, el president espanyol ha passat a l’atac, comparant l’estratègia del PP amb la de Donald Trump: polarització, fake news i no reconeixement dels resultats a les urnes. I els ha avisat: “Tindran el seu mateix final: el fracàs i la derrota electoral”.

En la sessió de control d’aquest dilluns, Casado ha tornat a abandonar la suposada moderació. El cap de l’oposició ha arrencat parlant d’ETA, demanant que miri a la cara a Teresa Jiménez Becerril, víctima de la banda i diputada popular. L'ha acusat de pactar amb els terroristes d'Hipercor i de Vic. “Per què ho fa? S’imagina Biden pactant amb els terroristes de l’11S o Macron amb els del Bataclan?”, li ha preguntat. El dirigent conservador ha advertit que “aquests pactes el perseguiran tota la vida”. També ha denunciat el suposat “veto al castellà” a l’educació catalana. "No tot val, senyor Sánchez. Amb qui no podem dormir els espanyols tranquils és amb vostè", ha conclòs.

Avui no hi ha hagut cap mà estesa. Pedro Sánchez ha contraatacat. “Practiquen la política del trumpisme: polarització per fer saltar tots els ponts, fake news i no reconeixement de la derrota electoral”, ha denunciat el president espanyol. “Tindran el seu mateix final el fracàs i la derrota electoral”, ha advertit. I ha reblat: “Com més triguin en reconéixer la derrota electoral, més derrotes tindran; ja en porten cinc en un any. Li demano paciència per a la sisena”.

Per la seva part, Inés Arrimadas ha tornat a insistir-li que ha de triar entre la via “moderada” de Ciutadans o la via “radical” d’ERC i EH Bildu. Ha avisat que els comptes no poden ser una moneda de canvi" perquè "els separatistes debilitin" Espanya. “Escolti les veus moderades dels socialistes, del seu propi govern, les seves pròpies paraules de fa un temps”, li ha dit. Però el president del govern espanyol no ha renunciat a cap suport pels seus pressupostos de l’Estat, tampoc a l’independentisme. Li ha demanat que aparqui els “vetos creuats”. I li ha etzibat: “La política es més que frases buides”.

Un tot radicalment diferent ha exhibit amb el basc Aitor Esteban, referint-se al PNB com a "soci prioritari". Esteban li ha demanat que compleixi els "compromisos adquirits" amb el País Basc. Sánchez ha respost que se'ls "pren seriosament".