El Parlament de Catalunya ha citat perquè declarin com a testimonis a la comissió d'investigació sobre la gestió de les residències el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, el vicepresident segon, Pablo Iglesias, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa.

La sessió de la comissió, que presideix el diputat de la CUP Vidal Aragonès, està prevista pel pròxim dilluns 23 de novembre a les 10h i es farà de manera telemàtica. És una incògnita saber si finalment aquests tres membres del govern espanyol participaran, però els antecedents més recents no són gaire esperançadors.

I és que a la comissió d'investigació dels atemptats gihadistes de Barcelona i Cambrils del 17 i 18 d'octubre del 2017, de la vintena de personalitats espanyoles citades a declarar, cap ho va fer. Entre aquests testimonis que la cambra catalana considerava clau no només hi havia alts càrrecs policials i d'intel·ligència, sinó també polítics com l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i l'exministre Juan Ignacio Zoido.

PCR residencies - acn

Un infermer fa una prova PCR a un usuari d'una residència / Foto: ACN

Sánchez, Iglesias i Illa han estat citats a declarar perquè també se'ls considera responsables del desastre viscut a les residències durant la primera onada. Almenys és així pel Govern. El mateix president Torra ja va apuntar fa mesos que un dels principals problemes va ser l'infrafinançament per part de l'Estat espanyol.

Per altra banda, tots els grups de l'oposició van reclamar també la compareixença del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, retraient-li que després de mesos de sessions de la comissió, aquest encara no hi havia comparegut.

El balanç a les residències

Des de l'inici de la crisi sanitària, el total de casos detectats a les residències de gent gran confirmats amb una prova PCR o un test antigènic (TA) han arribat als 21.372. És a dir, una de cada tres persones que viuen en residències de gent gran ha donat positiu. 

Pel que fa a les víctimes mortals per coronavirus en aquests centres, 4.245 persones han mort des de l’inici de la pandèmia, el 29% del total de decessos a Catalunya.

Al llarg del mes d’octubre s’han realitzat 33.114 proves PCR o tests antigènics en residències geriàtriques de Catalunya. Aquesta xifra és gairebé el doble de les que es van fer durant el mes de setembre, que es van realitzar 17.929 PCR en població resident. Segons l’últim balanç, entre el 2 i el 8 de novembre, es van realitzar 10.546 proves.