No hi ha hagut cap pacte; simplement la predisposició d’EH Bildu de votar a favor dels pressupostos de l’Estat. Però només amb això n’hi ha hagut prou perquè la dreta política i mediàtica ho cremi tot i el govern espanyol es vegi atrapat durant dies en l’agenda que marquen els ultres. Davant del tsunami de retrets, que arriben fins i tot de barons socialistes, avui María Jesús Montero s’ha vist obligada a defensar el diàleg amb totes les formacions, inclosa l’esquerra abertzale. Ha aprofitat l’avinentesa per a recordar que “ETA va ser derrotada per la democràcia ja fa 10 anys”.

Com era previsible observant l’ambient a Madrid, les preguntes a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres han girat al voltant del suport de l’esquerra abertzale. La ministra d’Hisenda ha subratllat un cop més que són “uns pressupostos inèdits, extraordinaris i de país”, i que per això tenen la “vocació de comptar amb el suport de la totalitat de les forces”. S’ha dirigit directament a PP i Vox, a qui ha acusat d’estar en “un intent de desgast del govern per qualsevol via, despreocupant-se de l’interès general del país”.

Però les preguntes sobre Bildu han seguit i seguit, plantejant-se fins i tot gestos de condemna del terrorisme que la formació d’Arnaldo Otegi no hauria fet. María Jesús Montero ha respost recordant que “ETA va ser derrotada per la democràcia ja fa 10 anys”, un “temps important” com per mirar cap endavant. “Pretendre que el fet que Bildu doni suport als pressupostos, que encara no està confirmat, suposi una victòria o un retret per al govern és un comentari estèril”, ha rebatut. Ha recordat com ETA va ser "derrotada" en temps d'un govern socialista, el de José Luis Rodríguez Zapatero.

També s’han plantejat en la roda de premsa suposades contrapartides, com l’acostament de presos d’ETA al País Basc. En aquest punt, la portaveu del govern espanyol ha hagut de recordar “el que diu la legislació espanyola”, que “són les juntes de tractament les que determinen la situació de cada intern” de forma individualitzada. Per tant, l’executiu central no hi pinta res en tot això.

Casado hi veu "pacte" i "contrapartides"

No deixa de ser el discurs de la dreta, que marca l'agenda política i mediàtica. Avui mateix, Pablo Casado ha assegurat que és "evident" que hi ha un pacte del govern espanyol amb la formació d'Arnaldo Otegi, perquè "fa dies que ho justifiquen". Novament citant les víctimes d'ETA com a argument moral, ha assenyalat fins i tot les suposades "contrapartides" a l'esquerra abertzale: l'acostament de presos d'ETA a presons basques.

Votació final el 29 de desembre

Es va perfilant el calendari dels pressupostos de l'Estat. Ja hi haurà una votació la setmana del 30 de novembre al Congrés dels Diputats, d'on s'enviaran al Senat, que els debatrà i votarà el 22 i 23 de desembre. Si fos esmenat a la cambra alta, la setmana següent es votarien novament al Congrés dels Diputats, previsiblement el 29 de desembre.