No hi ha cap mena de turbulència entre els palaus de La Moncloa i La Zarzuela. Almenys així tracta de vendre-ho el govern espanyol, després d'anunciar el viatge de Felip VI i Pedro Sánchez aquest divendres a Barcelona. Fa tan sols uns dies, l'Executiu va maniobrar per evitar la presència del monarca a la capital catalana a les portes de l'1-O i la inhabilitació del president Quim Torra. Avui, en canvi, la portaveu María Jesús Montero ha defensat l'"absoluta normalitat en les relacions entre el govern i la Casa Reial". Ha aprofitat per retreure a la dreta que "patrimonialitzi" la figura del cap de l'Estat.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la dirigent socialista ha subratllat que les relacions no s'han vist afectades. Ha situat la visita d'aquest divendres a Barcelona dins l'"agenda prevista". En aquest sentit, Montero ha defensat que "aquesta situació de normalitat és un element a seguir", i ha lamentat que "es fa un mal favor a la monarquia quan alguns volen patrimonialitzar-la i la fan servir per fer una guerra partidista i provocar desgast". Ha aprofitat l'ocasió per dirigir-se al PP: "Els qui s'arroguen la Constitució, que la compleixin, també en la renovació del conjunt dels òrgans constitucionals".

"No hi ha excusa possible per mantenir l'actitud que manté el PP", ha denunciat María Jesús Montero, que ha acusat la formació de Pablo Casado de fer "una mena d'insubmissió constitucional" en bloquejar la renovació del CGPJ, el TC, el Defensor del Poble i RTVE. "Aquesta situació no és tolerable; els qui s'anomenen constitucionalistes han de demostrar-ho amb fets", ha reblat. En aquest context, ha confirmat que estudien una possible reforma de la llei del poder judicial per trencar el bloqueig. No obstant això, n'ha refredat la imminència: arribarà "després d'un estudi pausat i del diàleg". De moment, estan mantenint "converses discretes".

Llei catalana d'acció exterior

La portaveu del govern espanyol també ha estat preguntada per l'anul·lació de part de la llei catalana d'acció exterior per part del Tribunal Constitucional. Si bé no s'ha volgut "pronunciar" sobre la decisió, Montero ha subratllat que entra "dins la normalitat" que el TC tombi normativa de comunitats autònomes. Ha recordat que la competència d'Exteriors és de l'Estat i que el paper que tenen les comunitats en aquesta matèria "no pot ser substitutiu del govern".

Negociació dels pressupostos

La també ministra d’Hisenda ha “confiat” que el sostre de despesa aprovat avui, amb un increment superior al 50%, serveixi d’”empenta final” perquè els grups donin suport al projecte de pressupostos de l’Estat, que vol presentar al llarg del mes d’octubre. Abans hauran de tancar el propi projecte entre el PSOE i Unidas Podemos, que estan negociant, entre altres coses, la fiscalitat. Montero ha descartat grans canvis en els impostos en aquest exercici, a conseqüència de la crisi econòmica. En els comptes que presentaran hi haurà “alguns ajustaments”. Uns ajustaments que, segons ha dit, no “espantaran” cap formació, dirigint-se directament a Ciutadans.