El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts el sostre de despesa de l'any 2021, com a pas previ a l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat. Aquest registra una pujada sense precedents de més del 50%, fins als 196.000 milions. La vicepresidenta del govern espanyol Nadia Calviño i la portaveu María Jesús Montero ho han indicat així en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, juntament amb l'aprovació del nou quadre macroeconòmic, amb una previsió d'una caiguda del PIB de l'11,2% per a aquest any.

El sostre de despesa fa referència al límit màxim de despesa no financera que podran realitzar el conjunt de les administracions públiques, cosa que es torna especialment important en l'actual situació de crisi. També és essencial la seva aprovació de cara als pressupostos, ja que dependran del límit acordat els recursos màxims dels comptes que seran transferits a administracions locals, autonòmiques o a l'Estat.

El govern espanyol preveu rebre de la Unió Europea 140.000 milions

Ara, aquesta xifra ha viscut el seu repunt més important gràcies als ajuts comunitaris. El govern espanyol preveu rebre de la Unió Europea 140.000 milions al llarg dels propers anys, dels quals s'estima que uns 20.000 ja estaran sobre la taula el 2021.

El febrer passat, la ministra d'Hisenda va aprovar una senda d'estabilitat i va defensar en el Congrés que el sostre de despesa per a aquest any s'elevava un 3,8% fins als 127.609 milions, cosa que ha quedat sense validesa després de la pandèmia. I és que Montero va anunciar dimecres passat la suspensió de les regles fiscals del 2020 i el 2021, la qual cosa suposa deixar sense efecte la regla de despesa i els objectius de dèficit i deute per a totes les administracions públiques. Per aquesta raó, el govern espanyol s'estalvia haver d'aprovar en el Parlament un nou camí d'estabilitat pressupostària.

El govern espanyol també ha actualitzat avui el quadre macroeconòmic, en funció del qual l'Executiu també haurà d'emmotllar el seu projecte de pressupostos. Més endavant haurà de comptar també amb el vistiplau de Brussel·les. Aquest quadre s'ha vist fortament afectat per la pandèmia —més del que es preveia a l'inici de la crisi—.

S'estima que el PIB repunti un 7,2% el 2021

La caiguda del PIB es preveu de l'11,2% per al 2020, mentre que el repunt per al 2021 s'estima del 7,2%, en línia amb els càlculs de diferents organismes com el Banc d'Espanya, la Comissió Europea o Funcas.

Aquesta millora anirà de la mà d'una millora en les exportacions, les importacions, els nivells d'inversió i de la desocupació —que s'espera que es recuperi en un 17,1% aquest any—. Quant al deute espanyol, es preveu que es tanqui en el 118% del PIB, amb un augment de 20 punts respecte a la previsió anterior per la resposta al coronavirus. "Aquesta revisió a l'alça es deu a la variació del PIB, és a dir, que no suposa l'emissió de deute addicional respecte al previst al calendari", ha afegit Nadia Calviño.

Les anteriors projeccions, publicades el maig passat, preveien una caiguda del PIB del 9,2% per al 2020 i un augment del 6,8% el 2021. Els rebrots i les noves restriccions als moviments són el motiu principal d'aquesta revisió a la baixa, que tenen com a efecte un alentiment de l'activitat malgrat el desconfinament que va tenir lloc a l'estiu.

 

Imatge principal: La portaveu del govern espanyol i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero. Foto: Efe