El Consell General del Poder Judicial està segrestat pel PP, que en bloqueja la seva renovació. Després de diversos intents en va de reclamar a Pablo Casado que hi accedeixi, Pedro Sánchez avisa que, si cal, reformarà la legislació per a fer-ho. Des de Brussel·les, el president espanyol ha avisat avui que promourà una reforma legislativa amb la "majoria absoluta" del Congrés per a donar-hi una "sortida". El passat diumenge, els partits que van donar suport a la investidura de Sánchez van signar un document conjunt demanant el desbloqueig de l'òrgan de govern dels jutges. Des de La Moncloa podrien agafar-ne el testimoni, després de gairebé dos anys de junta del CGPJ amb el mandat caducat.

En roda de premsa després del Consell Europeu d'aquesta setmana, Pedro Sánchez ha advertit que "l'executiu haurà de prendre decisions" si els populars es mantenen en aquesta posició de bloqueig per a la renovació del CGPJ. En aquest sentit, el president del govern espanyol ha assenyalat el camí per a fer-ho: "La majoria absoluta del Congrés haurà de donar-hi una solució i una sortida i renovar". En aquests moments, la legislació estableix que s'ha de renovar per tres cinquenes parts del Congrés, una majoria que requereix del PP dins l'equació. Ha lamentat que la formació de Casado opti pel bloqueig "cada cop que perd les eleccions".

El president espanyol també ha estat preguntat per la situació del coronavirus a la Comunitat de Madrid, després de l'enfrontament obert entre administracions. Si bé no ha entrat a valorar el recurs presentat pel govern d'Isabel Díaz Ayuso contra les noves mesures, ha rebatut la "invasió de competències" argumentada per la Puerta del Sol. El govern espanyol està respectant les competències de les autonomies i totes les decisions s'estan prenent per a "salvar vides" basant-se en "criteris científics". Per això ha reclamat a Ayuso "prendre's seriosament la pandèmia".

52 nomenaments amb mandat caducat

El Consell General del Poder Judicial té el mandat caducat, però continua amb la seva activitat com si res. Aquest mateix dimecres, el ple del CGPJ de Carlos Lesmes va nomenar tres nous magistrats de la sala penal del Tribunal Suprem. En aquest cas, l'acord ha passat per dos jutges progressistes i un de conservador. També va renovar tres presidències de sala de l'alt tribunal. Malgrat tot, els nomenaments no van ser per unanimitat: 19 vots a favor i dos en blanc. Amb els d'aquesta setmana ja són 52 els nomenaments que ha fet l'òrgan de govern dels jutges des que està en funcions a l'espera de renovació.