El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha reclamat a l'Estat espanyol ampliar la suspensió dels desnonaments fins que acabi el segon estat d'alarma, de moment previst fins el 9 de març de 2021, quan la conferència de presidents decidirà si continua vigent o no depenent de la situació epidemiològica que hi hagi.

En la sessió de control al Govern d'aquest dimecres, Sàmper ha volgut deixar clar que la Generalitat no té competències processals, sinó que aquestes són de l'Estat, i ha celebrat que així ho reconegués un representant de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH).

Així doncs, després de la polèmica generada pel desnonament per part dels Mossos d'una família amb tres menors d'edat, Sàmper ha recordat que el Govern té competències en habitatge, no processals, i ha instat els jutges a aplicar una "interpretació extensiva" de les directives europees tenint en compte que es tracta de drets humans i sanitaris. 

desnonament lleida mossos - acn

Imatge d'un enfrontament entre Mossos i activistes en un desnonament a Lleida el passat mes d'octubre / ACN

El conseller també ha exposat el decret del Govern aprovat sobre aquesta matèria i ha destacat tres punts clau: la suspensió de desnonaments civils si no s'ha fet prèviament una oferta de lloguer social, l'aturada de desocupacions quan les ocupacions siguin fetes abans del decret d'alarma i l'obligació per part dels Mossos de demanar un informe urgent als serveis socials quan hi hagi una denúncia.

La resposta al carrer

Precisament, els desnonaments i les ocupacions estan a l'ordre del dia, no només polític sinó també social. El passat dissabte un miler de persones es van manifestar al centre de Barcelona per exigir la fi dels desnonaments. La protesta va acabar amb aldarulls i un detingut. Petits grups de manifestants van trencar els vidres d'un edifici de l'Ajuntament de Barcelona i van llançar pedres i trossos de maó contra els agents antiavalots.

Dies abans, els Mossos havien desocupat amb càrregues la Casa Buenos Aires​, situada al barri de Vallvidrera de Barcelona, la qual cosa va provocar una nova protesta que va acabar amb la repetició del procés d'ocupació i desocupació de l'immoble i la intervenció per la força dels agents antiavalots de la policia catalana.

 

Imatge principal: El conseller Sàmper, durant el ple d'aquest dimecres / ACN