El vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, ha anunciat que es portarà davant la justícia l'Operació Volhov "perquè s'han vulnerat drets fonamentals" i ha denunciat el "biaix polític" en l'actuació de la Guàrdia Civil.

Així ho ha dit en una abrupta sessió de control al Govern aquest dimecres en què els grups de Ciutadans, el PSC i el PP l'han interrogat —amb més o menys agressivitat— sobre aquest tema. El màxim responsable del Govern ha negat totes les acusacions de corrupció recordant que no hi ha cap contractació pública amb cap de les persones investigades ni cap creació de "comitè de crisi paral·lel".

Ha estat el líder de l'oposició, Carlos Carrizosa, qui ha volgut posar el dit a la llaga preguntant si "posava la mà al foc" per Xavier Vendrell, empresari i exconseller d'ERC a qui el president del partit taronja ha titllat de chupóptero. Aragonès no ha entrat en el joc i ha assegurat que té "total confiança en els treballadors públics".

També ha acusat Carrizosa de "fer el pallasso" i de carregar-se la presumpció d'innocència. "Utilitza converses que no tenen res a veure amb els fets investigats per fer mal polític. A vostès els va molt bé aquesta investigació perquè així no es parla de les necessitats dels catalans, ja que no tenen cap proposta", li ha etzibat.

La 'NASA' catalana, l'altre front de l'unionisme

A banda de les investigacions que està duent a terme la Guàrdia Civil, PP i Ciutadans han intentat atacar Aragonès —barrejant el to burlesc amb l'inquisidor— amb el que ells mateixos han denominat la NASA catalana, en referència a l’Agència Espacial de Catalunya.

Tot i que tant el president del PPC, Alejandro Fernàndez, com el diputat de Cs Dimas Gragera han intentat acusar el Govern de gastar diners per la pandèmia en la NASA catalana, Aragonès ha aclarit que es tracta d'un projecte a mig i llarg termini que està finançat amb fons europeus. "No tindrà cap impacte en els pressupostos de la Generalitat", ha aclarit.

Fernàndez ha intentat contraatacar acusant la Generalitat de crear l'Agència per "col·locar els seus amiguets". Tanmateix, Aragonès ha explicat que aquest és un projecte "d'inversió en el sector de les telecomunicacions aprovat amb fons europeus". "Qui està a la lluna és vostè", ha conclòs.

Albiach, la portaveu de la Moncloa

Defugint tota polèmica per l'Operació Volhov i el projecte espacial de la Generalitat, la presidenta de Catalunya En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha pressionat Aragonès perquè ERC aprovi els pressupostos espanyols.

"Catalunya pot renunciar a un nou fons Covid? Sempre estarem oberts al marge de millora, però seria interessant que s'asseguessin a negociar", ha reptat tot afegint que als comptes "hi ha augment del 46% en la partida de dependència i 12.000 milions en digitalització de l’economia". "Poden ser la primera pedra del Pacte Nacional per la Salut", ha plantejat.

Tanmateix, el vicepresident ha volgut deixar clar que "els millors pressupostos per a Catalunya no seran mai de l’Estat, sinó d’una Catalunya independent". També ha instat la líder dels comuns a millorar el projecte i a treballar per aclarir com es gestionaran els fons europeus.