El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha carregat amb duresa contra els aldarulls que s'han produït aquest dissabte a tot Catalunya en el marc del cinquè dia de protestes per l'empresonament de Pablo Hasél.

"Hem passat del què eren manifestacions de caire ideològic a actes de pur vandalisme. El 90% de la gent que hi havia a Barcelona, Lleida i Tarragona no saben que hi ha hagut una sentència de Pablo Hasél", ha dit en declaracions al Preguntes Freqüents de TV3.

Sàmper s'ha referit així a la desena de saquejos que s'han produït aquest vespre a la capital catalana després que unes 6.000 persones s'haguessin concentrat de forma pacífica a la plaça Universitat de Barcelona. Sàmper també ha revelat que els Mossos estan estudiant el perfil dels grups d'aquests darrers dies: "Tenim nous grups que desenvolupen tasques purament delictives. Els 15 detinguts d’avui a Barcelona són delinqüents comuns". ha comentat.

En arribar a la Via Laietana, els Mossos han començat a carregar i fer carrussels per dispersar els manifestants, els quals han acabat fugint fins a la plaça Lesseps després de saquejar diverses botigues del passeig de Gràcia i del carrer Gran de Gràcia. En aquest carrer, els agents antiavalots han carregat amb duresa.

Fins les 22h, s'han produït almenys 11 detencions que Mossos ha fet amb la col·laboració de la Guàrdia Urbana.

Cinquè dia de protestes

Aquest és ja el cinquè dia consecutiu de protestes per exigir l'alliberament de Pablo Hasél. En els primers quatre dies, els Mossos han detingut més de 50 persones, els quals ja estan en llibertat menys provisional menys un que va ingressar a la presó sense fiança. 

Les protestes i, sobretot, les reaccions polítiques a la resposta policial -la qual va deixar una noia de 19 anys sense un ull per un tret de foam- ha provocat el malestar al cos català de policia. Tant és així que tots els sindicats representatius dels Mossos han reclamat una reunió urgent amb el conseller d’InteriorMiquel Sàmper, per abordar la situació i trobar una “solució immediata aquesta situació”. La conselleria d'Interior ha anunciat hores després que els convocarà per demà diumenge a les 11 del matí a una trobada.

La petició conjunta dels sindicats, inèdita, arriba després que els comandaments dels Mossos, conscients del malestar que hi havia al cos, acordessin fer pinya i blindar-se davant possibles ingerències polítiques, alhora que avalaven l’actuació dels antiavalots durant aquests dies. Han signat la petició els sindicats SAP-Fesol; USPAC; Sindicat de Policies de Catalunya (SPC); SME; SEGCAT; SEIME; SICME; AFITCME i CAT.