Cinquena nit d'incidents i tensió a Catalunya per l'empresonament de Pablo Hasél. La darrera nit d'aldarulls ha acabat amb vint-i-set detinguts a Barcelona, Tarragona i Lleida. Amb les dades provisionals de detencions d’avui ja són 86 les persones detingudes en el marc dels actes vandàlics que s’han produït a Catalunya.

A la capital, unes 6.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, s'han concentrat a les 19h a la plaça Universitat de la capital catalana i han iniciat la marxa una hora després.

Fins les 22h, s'han produït almenys vuit detencions a Barcelona que Mossos ha fet amb la col·laboració de la Guàrdia Urbana. També hi ha hagut dues detencions a Tarragona i una a Lleida. Segons ha pogut saber aquest diari, el Major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, ha seguit el dispositiu des d'una furgoneta de la Brigada Mòbil.

 Manifestación retenido Pablo Hasél Barcelona sábado 2002 /  Sergi Rugrand

Un retingut pels aldarulls / Foto: Sergi Rugrand

En arribar a la Via Laietana s'han trobat com desenes de furgons de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra i també de l'ARRO que els han fet retrocedir fins a la plaça Urquinaona i, després, cap al passeig de Gràcia. Si en els darrers dies la Brimo estava al 50% de la seva capacitat, per aquest dissabte ha desplegat el 100% de la seva força.

 

Els agents antiavalots també han guanyat ràpidament la plaça Catalunya, no sense abans donar algun que altre cop de porra als pocs manifestants que intentaven oposar resistència.

En la seva reculada pel passeig de Gràcia, un grup d'un centenar de manifestants s'han posat a assaltar botigues bastant ràpidament. També han trencat els vidres de diverses sucursals bancàries i han atacat l'entrada de la Borsa de Barcelona calant-hi foc. Fins a l'arribada a la Via Laietana, la concentració havia sigut totalment pacífica i la majoria de manifestants han marxat quan la policia ha arribat a Urquinaona.

 

Pocs després, els Mossos han pujat ràpidament per aquest carrer amb els furgons i desplegant alguns agents que han dispersat els saquejadors a tret de foam. A mida que els concentrats han anat fugint, han anat fent barricades a diverses cruïlles de l'esquerra de l'Eixample.

Poc abans de les 21h, els enfrontaments s'han traslladat al barri de Gràcia, on els agents han disparat foam mentre els convocats a Universitat han anat formant més barricades a mida que reculaven.

 

Poc després, els agents han acabat carregant contra els manifestants al carrer Gran de Gràcia, ja que aquests tractaven de resistir.

 

Les càrregues de la policia catalana han obligat els manifestants a sortir del carrer Gran de Gràcia i entrar al carrer Nil Fabra.

Això ha provocat una estampida de desenes de persones en un carrer com el Nil Fabra que és realment estret.

 

Després de travessar tot el barri de Gràcia, la batalla ha arribat a la plaça Lesseps, on es va celebrar la primera concentració aquest dimarts arran de la detenció de Hasél. Allà, els Mossos, a peu, han disparat més trets de foam. També han fet algunes càrregues.

 

Un cop han escombrat la protesta en aquest punt de la ciutat, les corredisses han cessat i els manifestants han aprofitat per reagrupar-se i formar noves barricades que han acabat incendiant.

Manifestación Pablo Hasél Barcelona sábado 2002 Barricada Gràcia / Adrià Rovira

Barricada encesa a la plaça Lesseps / Foto: Adrià Rovira

A Barcelona, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès dues persones, una de les quals ja ha rebut l'alta.

Atac al Palau de la Música

A l'inici de la marxa, un grupet d'encaputxats s'ha escapolit pels carrerons del Gòtic i ha llançat pedres contra les finestres del Palau de la Música. Les pedres les han agafat d'unes obres que hi havia a prop de l'edifici i després de l'acció s'han dispersat ràpidament. 

Les protestes a la resta de Catalunya

A Lleida, s'han desplegat agents de la policia espanyola per tal de sufocar els aldarulls. Els agents antiavalots han arribat a disparar pilotes de goma, les quals cal recordar que estan prohibides pel Parlament de Catalunya.

Per acabar de dispersar els manifestants, els Mossos han fet carrusels pel carrer Major. Els grups que s'han enfrontat amb la policia a Lleida s'han dispersat per l'Eix Comercial i d'altres per la zona dels Camps Elisis.

A Tarragona, alguns manifestants han format barricades a Tarragona i han llançat ous amb pintura, pedres i ampolles a la subdelegació del govern espanyol. Alguns encaputxats han arribat a l'edifici de l'Audiència Provincial i han fet llançaments contra la línia policial i han trencat els vidres. També han trencat els vidres i el caixer d'una oficina bancària. Fins les 21:15h hi ha dos detinguts.

A Girona, un centenar de manifestants s'han concentrat cridant consignes per la llibertat de Hasel i han tallat l'avinguda Jaume I durant uns vint minuts. A la ciutat no s'havia fet cap convocatòria oficial. L'última era la que havien fet els CDR a les quatre de la tarda als jutjats, on passaven a disposició els dos detinguts pels aldarulls d'aquest divendres.

Però tot i això, diversos grups (sobretot, de joves) s'han concentrat a la plaça U d'Octubre a partir de les set del vespre. Al cap d'una hora, els manifestants han cridat consignes contra el cordó policial que custodiava la Subdelegació i després, mentre els seguien les furgones, han anat amunt i avall de l'avinguda fins a acabar desviant-se pel carrer Nou. Després del Pont de Pedra, cap a les nou del vespre, s'han dispersat.

No s'han registrat incidents i de fet, els Mossos no han arribat a actuar en cap moment. Com a molt, alguns manifestants han arribat a bolcar dos contenidors de locals de restauració i els han situat al mig de l'avinguda.

Pel que fa als ferits, s'ha fet una assistència a Lleida, i dues a Tarragona. També s'ha produït un incident a Cubelles que ha deixat a una persona ferida en estat menys greu. 

A Celrà (Gironès) s'ha fet un acte per donar suport a l'alcalde i diputat electe de la CUP Daniel Cornellà, que va rebre un cop al cap per part d'un mosso quan intentava mediar en la detenció d'un manifestant en la concentració d'ahir a Girona.

Cinquè dia de protestes

Aquest és ja el cinquè dia consecutiu de protestes per exigir l'alliberament de Pablo Hasél. La darrera nit d'aldarulls per l'empresonament de Hasél ha acabat amb vint-i-set detinguts a Barcelona, Tarragona i Lleida. Amb les dades provisionals de detencions d’avui ja són 86 les persones detingudes en el marc dels actes vandàlics que s’han produït a Catalunya.

Les protestes i, sobretot, les reaccions polítiques a la resposta policial -la qual va deixar una noia de 19 anys sense un ull per un tret de foam- ha provocat el malestar al cos català de policia. Tant és així que tots els sindicats representatius dels Mossos han reclamat una reunió urgent amb el conseller d’InteriorMiquel Sàmper, per abordar la situació i trobar una “solució immediata aquesta situació”. La conselleria d'Interior ha anunciat hores després que els convocarà per demà diumenge a les 11 del matí a una trobada.

La petició conjunta dels sindicats, inèdita, arriba després que els comandaments dels Mossos, conscients del malestar que hi havia al cos, acordessin fer pinya i blindar-se davant possibles ingerències polítiques, alhora que avalaven l’actuació dels antiavalots durant aquests dies. Han signat la petició els sindicats SAP-Fesol; USPAC; Sindicat de Policies de Catalunya (SPC); SME; SEGCAT; SEIME; SICME; AFITCME i CAT.

Notícia en constant actualització.