La polèmica sobre la data de les eleccions ja ha marcat, de forma metafòrica, l'inici de la campanya electoral. Divendres era el president del Parlament, Roger Torrent qui confirmava a RAC1 que els catalans anirien a les urnes el proper 14 de febrer. La sorpresa de la data no va deixar indiferent al seu soci de govern, Junts per Catalunya: Meritxell Budó i Laura Borràs, entrevistades paral·lelament aquell mateix matí, estaven sorpreses i negaven que s'hagués decidit que aquesta era la data final. També estaven damunt la taula el 30 de gener i el 7 de febrer. Avui, els socis de govern han tancat files.

Sàmper, molest

Des del programa Aquí Cuní, a Ser Catalunya, ha estat primer el torn del nou conseller d'Interior, Miquel Sàmper qui ha exigit excuses al republicà: "No ho trobo correcte ni ens va agradar, espero que el senyor Torrent doni explicacions. A part dels requisits processals no ens va agradar que el propi soci de govern no ho sabés però espero que el president del Parlament ens ho expliqui a tots". I ha afegit que interpreta aquestes eleccions com unes plebiscitàries: "Un percentatge important de la població es manifesta a favor d'un tema tan rellevant com és la independència de Catalunya, itant que s'han d'interpretar en clau plebiscitària". 

🗳️ Han de ser plebiscitàries les pròximes eleccions?
 

Torrent replica Sàmper

En aquest darrer aspecte, de ben segur amb Esquerra poden trobar punts en comú però no amb la discòrdia sobre la data de les eleccions. Pocs minuts després, i des del mateix programa de ràdio, el president del Parlament Roger Torrent ha contestat Sàmper, i de retruc a tots els membres de Junts per Catalunya: "No és un anunci, no és una decisió arbitrària, jo no poso cap data. Jo simplement el que faig és llegir el que diu la Llei i n'hi ha prou en agafar-la i mirar el calendari. Abans que jo ho digués ja hi havia mitjans que ho senyalaven". Ha estat molt clar amb que ell "no va fer cap anunci, sinó una constatació".

I tan sols podria modificar-se aquesta data si hi ha un debat d'investidura: "Faríem bé de no quedar-nos amb els titulars". De moment, aquest debat està congelat però no es descarta res: "De moment puc constatar que Ciutadans no ha presentat cap candidat d'investidura però seguirem amb les consultes, avui continuarem".

Amb el calendari a la mà, Torrent ha insistit "Si comptem tots els terminis per les eleccions, anem al 10 de febrer i és un dimecres i tots convindrem que en les actuals circumstàncies, un dia laborable, no és el millor dia per fer unes eleccions. I el primer diumenge posterior és el 14 de febrer, això és el que diu la llei, jo constato el que diu la normativa". I ha recordat que "qui podia triar la data en tot cas era el President Torra".