El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha demanat apartar els Mossos de les negociacions per crear un futur Govern de la Generalitat i ha apostat per debatre el model d'ordre públic (i en cap cas el model de policia) al Parlament. Segons considera, es tracta d'un debat en què s'han de pronunciar totes les formacions i que requereix tranquil·litat i debat.

En aquest sentit, el conseller ha advertit que cal diferenciar el fons de la forma i ha defensat que cal protegir els agents dels Mossos de les polèmiques amb un exemple "Si falla el pla de vacunació, no qüestionarem la feina dels sanitaris, sinó del sistema, oi? Doncs passa el mateix amb els Mossos", ha afirmat en una entrevista a RAC1.

Degeneració de les protestes

El conseller ha valorat molt negativament la cinquena nit de protestes per l'empresonament del raper Pablo Hasél a Catalunya. L'alerta és clara: "ahir vam arribar a un punt àlgid i una degeneració en què vam presenciar robatoris i delinqüència i no sabem on pot arribar". Amb aquestes paraules Sàmper ha posat en evidència la gran preocupació per la situació que ell mateix ha titllat de "crisi social".

"Estem davant una confusió de conceptes: el dret de protesta és una cosa, però els límits els marquen els Tribunals Europeus. El dret a la manifestació té límit. El que hem viscut no és un dret de la manifestació. Les manifestacions no ho poden tot", ha criticat. En aquest sentit, Sàmper ha explicat que s'ha sentit sol en el Departament d'Interior a l'hora de transmetre aquest missatge a la ciutadania i ha lamentat que hagi mancat contundència i una resposta per part de "totes" les forces polítiques. Al seu entendre, cal "unanimitat" entre els partits en aquesta qüestió.

Polèmica actuació a Gran de Gràcia

Una de les actuacions més polèmiques de la cinquena nit d'aldarulls ha estat les càrregues policials i l'encapsulament al carrer Gran de Gràcia, on es va produir una estampida de desenes de persones. Tot i que ser prudent perquè ha explicat que no tenia prou informació, Sàmper ha apuntat que només es va intervenir durant "un minut, amb una força mínima i sense cap ferit", però s'ha mostrat disposat a revisar l'actuació i depurar, si cal, responsabilitats.

 La cinquena nit d'aldarulls per l'empresonament de Hasél ha acabat amb vint-i-set detinguts a Barcelona, Tarragona i Lleida.  Els agents els atribueixen fets relacionats amb els desordres públics. Amb les dades provisionals de detencions d’avui ja són 86 les persones detingudes en el marc dels actes vandàlics que s’han produït a Catalunya.

Situació límit al cos

La conselleria d'Interior es trobarà avui mateix amb els sindicats de Mossos d'Esquadra, que han demanat reunir-se de forma "urgent" amb el conseller per abordar la "greu situació generada en les darreres jornades a propòsit dels desordres públics i les crítiques" al cos. La trobada es farà en ple debat sobre l'actuació del cos en les protestes contra l'empresonament de Pablo Hasel, i després que Sàmper demanés una revisió "urgent" del model d'ordre públic a Catalunya. Els propis sindicats han avisat que el col·lectiu de mossos està "molt crispat" per les crítiques.

De fet, la mala maror és tanta que s’ha plantejat entre el col·lectiu la possibilitat fer dur a terme  una vaga de zel (peticions de baixes) que deixaria el cos sense efectius.

El malestar al cos és evident. Les manifestacions del conseller Sàmper en el sentit que cal una revisió  inajornable i urgent del model d'ordre públic dels Mossos d'Esquadra, les exigències de la CUP, que han fet del cos moneda de canvi en les negociacions per al futur govern, l'anunci del vicepresident Pere Aragonès que hi haurà canvis a la conselleria, insinuant que no estarà en mans de Junts han acabat d'escalfar els ànims dels Mossos, que se senten que compten amb el suport dels representants polítics.