El conseller d'Interior de la Generalitat, Miquel Sàmper, ha instat a fer un debat i una revisió "de manera inajornable i urgent del model d'ordre públic" dels Mossos d'Esquadra, com el debat que es va fer amb la utilització de les pilotes de goma.

En una atenció a les agències de comunicació des de la seu del departament aquest dijous, ha assegurat que "una manifestació en ple segle XXI no pot acabar amb una persona lesionada de gravetat", en al·lusió a la jove que ha perdut un ull a Barcelona, i ha reiterat que la situació d'aquesta setmana no pot tornar a repetir-se.

El conseller, per revisar el model d'ordre públic, s'ha ofert personalment a comparèixer en la Diputació Permanent del Parlament i explicar els fets i sotmetre's a les preguntes dels diputats. La reacció de Sàmper arriba enmig de les negociacions per a la investidura i amb les reclamacions que ha fet la CUP, entre les quals hi ha prohibir els projectils de foam i dissoldre la unitat d'ordre públic.

Respecte a la jove de 19 anys que ha perdut un ull, ha explicat que els Mossos d'Esquadra han iniciat una investigació interna per conèixer què ha succeït i com ha succeït, i aquesta investigació ha assegurat que serà "garantista i transparent".

"Que Pablo Hasél sigui avui privat de llibertats és una injustícia", però ha assegurat que aquests aldarulls no poden tornar a repetir-se, i també ha mostrat la seva solidaritat amb els Mossos que han patit atacs aquesta setmana.

Ha reclamat que s'exerceixi el dret a la manifestació, perquè és un dret fonamental, però que no es posi en perill per utilitzar-lo malament", i ha demanat que la societat es manifesti de forma pacífica, novament. Un prec que ja va fer ahir i que no va tenir gaire bon resultat, veient els nous aldarulls que hi va haver al vespre.

Justament avui, la Direcció General de la Policia ha obert una investigació per aclarir la lesió a un ull amb un projectil de foam durant les càrregues dels Mossos d'Esquadra de dimarts posteriors a la manifestació a Barcelona en contra de l'empresonament de Pablo Hasél. A diferència d'altres casos, ara sí, Interior ha lamentat els fets i s'ha posat a disposició de la víctima. De fet, agents de la unitat de mediació ja l'han visitat a l'hospital. 

"Estem en contacte amb la família i amb Irídia —que porta la representació legal— per facilitar tot el que necessitin", ha dit el director general de la Policia, Pere Ferrer, que ha "lamentat profundament" els fets.

Tot i que els projectils de foam són armes de precisió i els protocols diuen molt clar que no es pot disparar per sobre de la cintura, el portaveu del cos, Joan Carles Molinero, ha explicat que "no és el mateix disparar a una figura immòbil que al carrer", i tot i que la Direcció General de la Policia vol fer "una investigació diligent per saber què ha passat", Molinero adverteix que la investigació "no serà fàcil". 

En mig d'aquesta investigació, de les protestes i de les negociacions per a la investidura, en les quals la CUP ja ha posat sobre la taula els incidents d'aquests dies i el model policial, el director general de la Policia, Pere Ferrer, argumenta que ara "no és el moment de valorar ni abordar quin ha de ser el model de seguretat pública".

Durant aquestes dues nits de protestes, els Mossos d'Esquadra han disparat 420 projectils de foam en les diferents manifestacions que hi ha hagut en diferents punts del territori, 300 dimarts a la nit i 120 la nit de dimecres.