Mentre ERC juga a una guerra de nervis amb Junts entorn a l'acord per al nou Govern, la formació de Carles Puigdemont ha començat a explorar el terreny amb una primera reunió amb la CUP. La trobada ha estat comunicada públicament per les dues parts, que han reconegut que la resposta policial contra les manifestacions per la detenció de Pablo Hasél ha format part essencial de la trobada. La CUP adverteix que són un escull important per les converses, mentre Junts ha censurat l'actuació de la BRIMO.

La reunió ha servit també per donar a conèixer l'equip negociador de Junts que està encapçalat pel secretari general, Jordi Sànchez, amb la vicepresidenta i portaveu del partit, Elsa Artadi, el també vicepresident Josep Rius, la nova responsable del grup al Congrés, Míriam Nogueras, i el diputat Francesc de Dalmases, persona de màxima confiança de Laura Borràs al grup parlamentari.

La comissió negociadora s'ha reunit amb una delegació de la CUP a instàncies d'aquesta formació. "Han coincidit que el resultat de les eleccions és una ocasió històrica per conformar un govern que avanci en la resolució del conflicte entre Catalunya i Espanya", s'assegura en un comunicat de Junts.

Dimissió de Samper

Els cupaires han explicat que la reunió ha servit per "abordar la situació actual i les conseqüències que se'n deriven respecte el futur" del Parlament i el Govern. Però han deixat clar que exigeixen "l'aturada de la repressió i un gir de 180 graus en les polítiques de seguretat per tal de poder donar continuïtat a les converses de qualsevol possible acord". La delegació cupaire ha demanat ja una resposta amb la dimissió de Miquel Samper com a conseller d'Interior, i adverteix que aquests fets dificulten l'entesa entre els dos projectes. "La continuïtat de les converses està totalment condicionada als compromisos i canvis clars en aquest terreny".

La resposta de Junts ha arribat en el mateix comunicat on s'informa de la reunió i s'afegeix que ha servit també per analitzar les protestes provocades per la detenció de Pablo Hasèl i "la inacceptable resposta policial que han obtingut". "Des de Junts valorem críticament la violència viscuda i els errors comesos per alguns agents de la BRIMO, que en cap cas poden quedar impunes", advertixen.

Negociació amb ERC

Bona part de la delegació de JxCat es troba a Waterloo per preparar les converses amb Carles Puigdemont i la candidata Laura Borràs.

Junts ha mogut peça amb la CUP després que encara no ha rebut cap indicació d'ERC per iniciar les converses. Aquesta matí, a través d'un comunicat, el cap de llista i la presidenciable han recordat als republicans que les eleccions de diumenge van atorgar per primer cop un resultat superior al 51%.

Negociacions amb ERC

De moment, també Esquerra, que ha estat la guanyadora del bloc independentista a les eleccions de diumenge, ha començat les negociacions amb la CUP. Per part dels republicans formen part de l'equip negociador el president del grup parlamentari, Sergi Sabrià, la portaveu, Marta Vilalta, la número dos de la candidatura de Pere Aragonès, Laura Vilagrà, i el president del Consell Nacional, Josep Maria Jové.

ERC segueix apostant públicament per un govern ampli, mentre que el portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, feia ahir una crida des del faristol del Congrés a CUP i comuns a intentar un govern d'esquerres del qual va excloure implícitament Junts.

 

A la imatge principal Elsa Artadi i Jordi Sànchez en una imatge del congrés fundacional de Junts