Un Govern "instal·lat en la queixa permanent" i que prefereix utilitzar les incidències a Rodalies, la més recent i greu la de l'R2 Sud com a eina electoral per "confrontar", que no pas establir dinàmiques de col·laboració per mirar de resoldre els problemes. Aquest és el diagnòstic que fa Salvador Illa, primer secretari del PSC i líder de l'oposició, de l'Executiu de Pere Aragonès. Ho ha dit en un acte electoral a Sant Adrià del Besòs, acompanyat dels alcaldes socialistes del Barcelonés nord, que també han denunciat que el Govern de la Generalitat s'ha oblidat dels problemes d'aquest territori. ""Tot són queixes i queixes", ha recriminat Illa, assegurant que es troben més còmodes en les lamentacions que intentant establir dinàmiques de col·laboració, tal com ell ha anat demanant des que es va produir la greu incidència a l'R2 Sud.

Durant aquest mes de maig electoral, Illa ha fet referència en repetides ocasions a aquestes "queixes" del Govern. Sense anar més lluny, la setmana passada va demanar a les institucions catalanes que passessin "de la cultura de la queixa a la de la feina", criticant que aquestes s'han acostumat a "donar les culpes als altres i externalitzar les responsabilitats”. També va criticar que al país, les prioritats han estat les equivocades en els últims anys. Aquest dissabte, ha insistit en la mateixa línia en un acte electoral amb Jaume Collboni: "Només els mandrosos es queixen; els dirigents treballen".

Els retrets dels alcaldes socialistes del Besòs al Govern

En el mateix acte on Illa ha censurat les "queixes" constants del Govern, Núria Parlon, Filo Cañete, Rubén Guijarro, alcaldes de Santa Coloma, Sant Adrià de Besòs i Badalona, juntament amb el candidat del PSC a l'alcaldia de Montcada, han lamentat que a diferència d'altres institucions com la Diputació de Barcelona, el Govern ha oblidat la seva zona: "L'àmbit supramunicipal sempre ens ha donat suport, cosa que des de la Generalitat fa molts anys que esperem. No han estat prou convincents ni ens han donat suport", s'ha queixat Cañete.  Per la seva part, Parlon ha reclamat un Govern que sigui "més lleial als municipis. Que treballi braç a braç amb els ajuntaments i que busqui solucions a situacions complexes".

També Rubén Guijarro s'ha queixat que el Govern hagi "descuidat" històricament aquesta zona del país. "Som l'únic nord pobre geogràfic i aquesta situació s'ha de revertir", ha etzibat l'alcalde de Badalona i candidat a la reelecció.  Més habitatge públic, inversions en seguretat o infraestructures, una millor gestió de la sequera o l'impuls econòmic del territori són algunes de les necessitats que els alcaldables han posat sobre la taula.