El líder del PSC, Salvador Illa, ha instat aquest diumenge les institucions catalanes a passar “de la cultura de la queixa a la cultura del treball”, i ha lamentat textualment que a Catalunya s'ha posat el focus en prioritats equivocades, destaca Europa Press.

Ho ha dit a l'acte del PSC 'Amb Europa, els municipis en marxa' ('Amb Europa, els municipis en marxa'), en què també han intervingut el candidat del partit a l'Alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni; l'eurodiputat Javi López i la secretària de Política Europea i Internacional del PSC, Laura Ballarín.

Segons ell, a Catalunya no s'han fet els deures amb els fons europeus, i ha destacat que el PSC ha ajudat que arribessin: “La primera ajuda, i no ho he dit mai tan clar com ho diré avui, ha estat aprovar els Pressupostos: si no haguéssim tingut pressupostos, aquests diners no s'haurien pogut incorporar i hagués estat ridícul". Ha apuntat que la primera cosa que ha de fer un governant és complir els seus compromisos i ha asseverat que "la credibilitat no va a graus, o es té o no es té".

Sobre la Llei d'Habitatge, ha celebrat que s'hagi complert "el primer pas, que és el marc legal", però ha recordat que la competència és de les comunitats autònomes, segons les paraules.

 

"Política d'esquena a Europa"

Ha assegurat que "no es pot fer política d'esquena a Europa, no es pot fer desconnectat d'Europa, com alguns pretenen fer", i ha retret textualment l'absència dels últims governs de Catalunya a Europa.

En aquesta línia, ha reivindicat tenir un paper actiu a Europa: “Imagino una Catalunya sincronitzada amb Barcelona, amb Jaume Collboni com a alcalde, i això és imparable”. Ha exalçat, així mateix, la tasca "molt rellevant" del govern de Pedro Sánchez al si de la Unió Europea i ha alertat que "és un error garrafal donar-li l'esquena" a Europa, ha constatat i recull Efe.

A més, ha reivindicat la tasca "discreta" del PSC perquè els fons europeus impactin en l'economia catalana: en primer lloc, mitjançant el suport als pressupostos de la Generalitat del 2023, i després en intentar facilitar que grans projectes estratègics, encara per materialitzar-se, s'instal·lin a la comunitat.

Collboni, alcalde europeista

Collboni, alhora, ha assegurat que si aconsegueix ser alcalde el seu govern serà "europeista", i ha criticat el desinterès de l'alcaldessa, Ada Colau, per la projecció de Barcelona: "M'he reunit més vegades jo (com a primer tinent de alcaldia) amb comissaris europeus per portar recursos a Barcelona que l'alcaldessa, que no hi ha estat”, ha assegurat.

Ha apuntat que pràcticament el 10% del pressupost municipal del 2023 procedeix de fons europeus: "És gràcies al fet que tenim aliances i vam poder avançar-nos i explicar què necessitava la ciutat. És gràcies a anar a Brussel·les i no a Waterloo", ha dit en referència a la presència de l'expresident català Carles Puigdemont a aquella ciutat.

Collboni també s'ha referit a la transició ecològica, amb un gran impuls gràcies als fons europeus, que ell vol que sigui "intel·ligent, profunda, rigorosa i realista", davant dels "criteris dogmàtics i superficials" aplicats per Colau a la ciutat.

 

Imatge principal: El líder del PSC, Salvador Illa / ACN