El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha deixat clar que des del govern espanyol "no hi ha cap voluntat" de perjudicar Catalunya en la distribució dels fons europeus per la Covid-19, encara que el president de la Generalitat, Quim Torra, no assistís a la Conferència de presidents d'aquest divendres on es va informar del repartiment dels diners. Tot i això, també ha lamentat l'absència del president: "Tothom ha de fer la seva part de feina", ha dit Illa, recriminant la decisió de Torra.

"Trobar-nos per fer aquest exercici de cogovernança era important", ha assenyalat el ministre. El titular de Sanitat ha deixat clar que era "molt important ser-hi" perquè assegura que van haver-hi discussions "molt interessants", i ha reivindicat la reunió com una eina "útil" que va servir també per informar dels fons europeus que es rebran.

Repartiment centralitzat

En un acte a Palamós amb socialistes de les comarques de Girona, amb qui el ministre ha compartit dinar com a secretari d'organització del partit, ha volgut assegurar que des del govern espanyol es treballa en "benefici de tots els ciutadans". 

pedro sanchez congres efe

El president Pedro Sánchez al Congrés. El seu executiu és qui s'encarregarà del repartiment dels fons. / Efe

Ara bé, el repartiment estarà totalment gestionat des de Madrid. Les comunitats autònomes estaran implicades en la gestió, però serà l'Estat qui centralitzarà els 140.000 milions d'euros que arribaran del fons europeu pel coronavirusEls diners es repartiran en base a projectes sempre sota el lideratge del president espanyol Pedro Sánchez, una centralització que xoca amb la gestió directa dels fons que reclamaven alguns presidents autonòmics, com el president Quim Torra.

"Seguretat garantida"

El titular de Sanitat també ha volgut donar suport a les mesures que com les que s'estan prenent a Catalunya per evitar contagis, i ha posat en valor la "bona feina" del Govern especialment pel que fa a cribratge i detecció de casos. En aquest sentit, ha deixat clar que si es respecten aquestes mesures "la seguretat està garantida" tant pels ciutadans com pels turistes que vinguin. 

Illa ha posat com exemple Barcelona i Figueres i ha deixat clar que si es mantenen les mesures bàsiques com el rentat de mans, la distància social i l'ús de mascareta, a més de les dictaminades per les comunitats autònomes i els ajuntaments on hi ha brots, no hauria d'haver-hi problemes. 

En relació al fet que alguns països europeus continuïn desaconsellant venir a l'estat espanyol a fer turisme, i com en el cas del Regne Unit, per exemple, obliguin a fer una quarantena, el ministre ha reivindicat que les mesures que s'estan prenent permeten "garantir la seguretat" tant als ciutadans com als visitants de fora.