Les comunitats autònomes estaran implicades en la gestió, però serà l'Estat qui centralitzarà els 140.000 milions d'euros que arribaran del fons europeu pel coronavirus. Aquest és el missatge que ha traslladat Pedro Sánchez als presidents autonòmics en la conferència que s'està celebrant avui a La Rioja. Segons informen fonts de La Moncloa, el president espanyol ha anunciat com serà la governança d'aquest fons de recuperació, sempre sota el seu lideratge. Els diners es repartiran en base a projectes. Aquesta centralització xoca amb el que reclamaven alguns presidents autonòmics, com el president Quim Torra, que demanaven la gestió directa d'aquests diners. Sánchez ha defensat que no pot haver-hi comunitats "de primera i de segona".

Així, segons aquestes fonts, es constituirà una comissió interministerial presidida per Sánchez. "El lideratge del fons de recuperació correspondrà al president del govern espanyol", remarquen en aquest sentit. Paral·lelament, es crearà una "unitat de seguiment" al Gabinet de la Presidència, al capdavant del qual hi ha Iván Redondo. El president espanyol ha explicat que hi haurà col·laboració publicoprivada "a través d'un grup d'alt nivell".

Per altra banda, també hi haurà col·laboració entre institucions, principalment amb les autonomies. En primer lloc, a través de la conferència sectorial amb comunitats, liderada per la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero. En segon lloc, també "s'introduirà el fons de recuperació en els debats habituals de les properes conferències de presidents", que Sánchez vol celebrar mensualment, alternant el format presencial i el telemàtic. Finalment, La Moncloa vol implicar les entitats locals en el "procés de governança".

Abans, en una intervenció en obert, Pedro Sánchez ha defensat que no pot haver-hi comunitats autònomes "de primera i de segona". En aquest sentit, el president espanyol ha assegurat que "si demanàvem a Europa que el mercat únic no comportés un trencament entre països rics i pobres, ara hem de fer el mateix".

Torra, única absència

A última hora, el lehendakari Íñigo Urkullu s’ha presentat al Monestir de Yuso, a San Millán de la Cogolla (La Rioja). Havia amenaçat de no anar a la conferència de presidents presencial convocada per Pedro Sánchez. Exercint de PNB, finalment ha tancat un acord econòmic amb el govern espanyol i hi ha anat. D’aquesta manera, l’única absència ha estat la del president Quim Torra, centrat en la gestió dels preocupants rebrots de Catalunya. La resta, hi han estat tots.També Felip VI, que ha estat rebut amb un “visca el Rei”.

En diverses ocasions, el president de la Generalitat va demanar de participar-hi telemàticament, com altres presidents, perquè estava centrat en la gestió dels rebrots a Catalunya. Però La Moncloa s'hi va negar en tot moment i no podrà participar-hi per videoconferència. En una carta enviada ahir a Sánchez, Torra també va carregar contra la presència del Rei a la reunió: "No ens pertoca contribuir a netejar la seva imatge organitzant actes vinculats a una gran crisi que ha afectat tantíssima gent al nostre país, així com a Espanya".

Les peticions de la Generalitat

La Generalitat ja havia avançat quines serien les seves peticions en relació al fons europeu de recuperació. Per una banda, des de la plaça Sant Jaume exigien fixar un objectiu de dèficit de l'1% per a aquest any. Per l'altra, reclamaven poder gestionar fins a 30.000 dels 140.000 milions d'euros que previsiblement arribaran a l'Estat espanyol. Torra i Aragonès van presentar el seu projecte de reactivació econòmica consensuat amb sindicats i patronal.